Kultúra

Perel az Omega gitárosa, mert jogtalanul használták fel a dalukat egy sorozathoz

Hulu
Hulu
Az épp idén ötven éves Addig élj című sláger a Future Man főcímében tűnt fel.

Az ikonikus zenekar gitárosa, Molnár György (Elefánt) a Blikknek arról beszélt, hogy az 1972-ben bemutatkozott Addig élj angol verziója a Hulu által gyártott sci-fi sorozat, a Future Man főcímdalává vált, ehhez azonban semmiféle engedélyt nem kértek a két jogtulajdonostól – tőle, illetve a decemberben elhunyt Kóbor Jánostól. Az ügyre négy évvel ezelőtt az Index egy olvasója derített fényt, Kóbor pedig tőlünk, egy telefonhívás során értesült a dologról.

Molnárnak most másfél hónapos munkával sikerült beszereznie a szerzői és jogvédő irodák egyikének angol nyelvű certifikációját, ami bizonyítja a tulajdonjogokat, amit azóta a Hulunak is elküldött, így a labda az ügyben immár a tengerentúlon pattog.

Elefánt hozzátette:

Nem a pénzről szól az egész, bár ha azt veszem, minimum 500 dollárt, azaz nagyjából 160 ezer forintot fizetnek az első alkalomért, amikor lejátsszák a sorozat elején a dalt, utána pedig már kevesebbet, de rendszeresen utalnak. Valaki ezt az összeget felvette, tehát jogtalanul szerzett hasznot a dalunkból. Ki fogom deríteni, ki volt az!

A zenész egyúttal Kóborról is megemlékezett:

Most, hogy Mecky már nincs, egyedül kell harcolnom, pedig ő nagyon tudott! Szép csendesen, hátulról végzett aknamunkát, és bár jó lenne, ha itt lenne, egyedül könnyebb harcolni, mert nem kell senkivel egyeztetni, gyorsabban lehet reagálni. Persze, ez a presztízsről és a kurázsiról szól, és már nem csak a sajátomért, hanem a barátomért is harcolok.

A Future Man egyébként három évadon át, 2017 és 2020 közt futott a megosztón, és összesen harmincnégy részt élt meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik