Kultúra

Nem talált új gazdára a világ egyetlen, Caravaggio-freskóval díszített villája

Youtube
Youtube
A több mint ötszáz éves római óriás a világhírű művész egy korai művét rejti.

A római Villa Aurorára 471 millió eurós, azaz 168,5 milliárd forintos kikiáltási árral, kedden kezdődött volna a licitharc, de a kikiáltási árat senki sem adta meg, így az épület ezúttal nem váltott tulajdonost – írja a BBC nyomán az MTI.

A jelenlegi tulajdonos eladásba vetett hite ennek ellenére megmaradt, így előreláthatólag áprilisban újabb árverést rendeznek, ahol a kikiáltási ár immár húsz százalékkal alacsonyabb – alig 135 milliárd forintnyi euró – lesz.

A XVI.-XVII. század fordulójának legnagyobb itáliai festője, a kor művészeti elvárásai ellen lázadó Caravaggio (1571-1610) 2,75 méter széles, a Jupitert, a Neptunuszt , illetve a Plútót mutató munkája a villa megyik termének mennyezetét díszíti, megrendelője pedig a ház egyik tulajdonosa, Francesco Maria del Monte bíboros rendelte meg az akkor húszéves olasz mestertől. A főpap a házában lévő alkímiai laborba szánta a képet.

A Róma szívében, a Via Veneto környékén fekvő villát magas falak övezik. Del Monte a villát megvásárlása után átépítette, mielőtt megbízta Caravaggiót, hogy készítse el a freskót – mondta el a képet felbecsülő Alessandro Zuccari, a római Sapienza Egyetem történészprofesszora, aki 310 millió euróra (113 milliárd forintra) értékelte a freskót.

Az épületben emellett Guercino barokk freskói is megtalálhatók, ezeket a következő tulajdonos, a Ludovisi család rendelte meg, ami hosszú évszázadok óta birtokolja már a villát.

Az utolsó itt élő családtag, Nicolo Boncompagni Ludovisi herceg 2018-ban bekövetkezett halála után hosszúra nyúlt örökösödési vita kezdődött, a tulajdonjogról pedig nem tudtak megegyezni, így az eladás az egyetlen lehetőséget jelenti arra, hogy a helyzet rendeződjön.

A villa természetesen műemléki védelem alatt áll, így az olasz államnak elővásárlási joga van rá. Zuccari szerint kérdés, hogy az olasz kormány él-e ezzel a lehetőségével, hiszen az ár eleve túl magas, amihez egy további tizenegy millió eurós – közel négymilliárd forintos – felújítás is társul majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik