Kultúra

Tamás Gáspár Miklós és Markó Béla is az idei Baumgarten-emlékdíjasok között

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
Kukorelly Endre a 24.hu-n jelentette be a díjazottak névsorát.

A 2019-es márciusi művészeti díjazások hatására – látván, hogy a pártpolitika a szakmaiságot mellőzve sorozatosan inkorrekt módon dönt – elhatároztam, hogy megkísérlem a Baumgarten-díj felélesztését

– idézte fel Kukorelly Endre az okokat, hogy miért alapították újra a Baumgarten Ferenc Ferdinándról elnevezett rangos irodalmi elismerést. A Baumgarten-emlékdíjakat és emlékjutalmakat először 2020-ban osztották ki, idén pedig harmadik alkalommal ítélték oda az arra érdemesnek talált íróknak.

Kukorelly január 16-án a 24.hu-n, élő Facebook-videóban jelentette be a díjazottak és jutalmazottak listáját. Ez alapján 2022-ben Baumgarten-emlékdíjat kap Géczi János, Harkai Vass Éva, Lövétei Lázár László, Markó Béla, Nemes Z. Márió, Ilma Rakusa, Szirák Péter és Tamás Gáspár Miklós, emellett Baumgarten-emlékjutalmat kap Nagy Csilla, Vajna Ádám és Vida Kamilla. Az átadást – a tavalyihoz hasonlóan – a pandémiára tekintettel később tartják, a díjak összege idén egyenként 400.000 Ft, a jutalmak összege 200.000 Ft.

Kapcsolódó
Vida Kamilla: Azt kutatom, ki lehet-e lépni a lázadás, kiégés, belenyugvás keretrendszeréből
Vida Kamilla első verseskötete, a Konstruktív bizalmatlansági indítvány nem riad vissza a közéleti témáktól, simán közös nevezőre hozza a Harry Pottert Gyurcsány Ferenccel, vagy Majkát Esterházy Péterrel. De vajon hogy kerülhető el a kiégés? Interjú.

Az idei bejelentést itt tudják megnézni:

 

Az eredeti Baumgarten-díjat 1929-ben osztották ki először tíz magyar írónak, és onnantól 1949-ig minden évben átadták, egyetlen év, 1945 kivételével. Alapítója Baumgarten Ferenc Ferdinánd volt, aki végrendeletében meghagyta, hogy a Sas és Tisza Kálmán utca kereszteződésénél álló bérház kiadásából befolyt összeget arra érdemes írók évdíjára fordítsák. A díj kurátora sokáig Babits Mihály volt.

A díjat 1949-ben kommunizálta a rendszer, ennek megfelelően a rendszerváltáskor kellett volna visszakapniuk az íróknak. A mindenkori végrehajtó hatalomnak pusztán a menedzseri feladatot kellett volna megtartani, a döntés felelősségét pedig minden aktuális pártpolitikától független kurátor kezébe adni

– nyilatkozta a Kukorelly, aki az elmúlt években hangsúlyozta, hogy ugyan az emlékdíj nem szorosan követi a Baumgarten Ferenc Ferdinánd hagyatékából finanszírozott eredeti elismerés statútumát, de igyekszik az egykori Baumgarten-díj hagyományát folytatni, minél több elemét megtartva annak szellemében eljárni.

A Baumgarten-emlékdíjat működtető Gyümölcsöskert Egyesület kizárólag közösségi finanszírozású, a bevétel-kiadás transzparens, az összegeket a Facebookon közzéteszik. Mint mondja, az egyesületet eddig 502-en támogatták, kisebb-nagyobb befizetésekkel – többen rendszeresen is. Az egyesület célja, hogy „felhívja a figyelmet a kortárs magyar irodalomra, hogy a polgárokat művészet támogatására buzdítsa, és hogy a legnagyobb magyar irodalmi mecénás, Baumgarten Ferenc Ferdinánd emlékét fönntartsa.”

A Baumgarten-díjat 2020-ban Marno János, Márton László, Pintér Béla, St.Turba Tamás és Christina Viragh kapta, emlékjutalomban részesült Bartók ImreBán Zoltán AndrásCsehy ZoltánKulcsár-Szabó ZoltánPeer Krisztián és Szilágyi Zsófia. A tavalyi emlékdíjasok névsora: Báthori CsabaBodor ÁdámGaraczi LászlóMargócsy IstvánSzijj FerencTakáts József és Tompa Andrea, a jutalmat pedig Berta Ádám, Hermann Veronika, Kalász Orsolya, Németh Zoltán, Sipos Balázs, Ella Sobolewska és Szolláth Dávid kapta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik