Kultúra

John Stewartot felbosszantotta, hogy kiforgatták a szavait: Newsweek és társai, nyaljátok ki!

SAUL LOEB / AFP
SAUL LOEB / AFP

Jon Stewart elküldte a fenébe a Newsweek magazint, mégpedig elég explicit szavakkal:

Newsweek és társai, nyaljátok ki!

– fogalmaz a Twitterre posztolt videója aláírásában.

A lap azzal bosszantotta fel a komikust, hogy egy decemberi videóban elhangzottak alapján azt írták: Stewart antiszemitizmussal vádolja a Harry Potter-kötetek szerzőjét, J.K. Rowlingot, amiért az a könyveiben a koboldokra bízta a varázslóbank, a Gringotts vezetését, akik gyakorlatilag a zsidóknak feleltethetők meg.

Stewart mondatait a Newsweek alapján felkapta több médium, mi is megírtuk a hírt, amit azért nagyon komolyan nem sokan vettek, mindazonáltal Stewartot felhúzta az eset.

[central article_recommendation title=”Kapcsolódó” url=”https://24.hu/kultura/2022/01/05/harry-potter-rowling-antiszemita-antiszemitizmus-gringotts-kobold-zsido-cion-bolcsei/” image=”1″ lead=”1″]

Szerinte minden racionális embernek teljesen nyilvánvaló, hogy a szóban forgó videó egy teljesen könnyed, humoros beszélgetésről készült, amiben humorizáltak és azon elmélkedtek, hogy vannak olyan metaforák, amelyek olyan mélyen vannak beleivódva a társadalomba, hogy gyakorlatilag láthatatlanok. Aki pedig ebbe azt látja bele, hogy ő leantiszemitázta Rowlingot, az alaptalanul kiemelte a kontextusból a szavait. Hogy teljesen konkrét legyen, egyértelműen elsorolta a kamerába a véleményét:

Nem gondolom, hogy J.K. Rowling antiszemita lenne. Nem vádoltam őt antiszemitizmussal. Nem gondolom, hogy a Harry Potter-filmek antiszemiták. Nagyon szeretem a Harry Potter-filmeket, talán túlságosan is ahhoz képest, milyen hajlott korú úriember vagyok. Nem kell Rowlingnak semmire válaszolnia. Nem szeretném, hogy a Harry Potter-filmeket bármilyen módon cenzúrázzák.

A Newsweeknek üzenve pedig közölte, az üzleti modelljük gyújtogatással egyenértékű, a legrosszabb értelemben, és elmondta azt is, hogy egykor jelentett valamit a lap neve, és lesznek szívesek leállítani magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik