Kultúra

Meghalt Damu Roland

Birton Szabolcs
Birton Szabolcs

December 27-re virradóan 47 éves korában elhunyt Damu Roland, írja a Blikk.

A lap értesüléseit a színész családja megerősítette.

Damu Roland december elején került kórházba. Maga hívott mentőt, mert a köhögéstől már levegőt sem kapott. Koronavírusos volt, az intenzív osztályon kezelték. Mélyaltatásban tartották, műtüdő lélegeztette, de életét már nem lehetett megmenteni. Kétszer volt beoltva.

A Bors a család egyik közeli barátjától úgy tudja, hogy a színész kívánságára tartották őt mélyaltatásban. Állítólag az orvosok mondták neki, hogy több lehetősége van felépülni, amennyiben mélyaltatásban kezelik, így utolsó heteit az ő személyes kérésére abban is töltötte.

Mivel koronavírus-fertőzés miatt került kórházba, senki nem látogathatta.

Damu Rolandról november végén is cikkeztek a bulvárlapok: akkor a színész ismerősei napokig hiába keresték, de végül jelentkezett közösségi oldalán, és mindenkit megnyugtatott, nem tűnt el:

nem váltam köddé, nemrég jöttem ki a kórházból. Teljes ágynyugalmat írtak elő. Köszönöm az orvosoknak, az ápolóknak, nővéreknek a profi és lelkiismeretes munkájukat.

Ezt megelőzően pedig nyáron Damu maga számolt be arról, hogy betegségei miatt nem képes munkavégzésre, ezért az ismerősöktől, barátoktól próbált anyagi segítséget kérni, hogy gyógyszereit ki tudja váltani. Akkor a pénzügyi helyzete idővel rendeződött.

Damu jászott többek között a Budapesti Kamaraszínházban, a debreceni Csokonai Színházban és a szolnoki Szigligeti Színházban is. Emellett több mint 150 filmben és sorozatban szerepelt szinkronszínészként. Leghíresebb szerepe a Jóban Rosszban című sorozatban Várnagy Előd karaktere. Utoljára saját önálló estjével hallatott magáról színészként, amit 2019 decemberében mutatott be egy budapesti pincehelyiségben, Tóth Ádám rendezésében, ám a koronavírus-járvány miatt kénytelen volt felfüggeszteni előadásait.

2009-ben rengeteget cikkeztek róla, miután a TV2 Hal a tortán című főzős műsorában dühkitörése volt. Damu azt nehezményezte, hogy neki kellett volna megnyerni a játékot, mert megítélése szerint ő volt a legjobb. Káromkodott, ordítozott és egy paravánt is felrúgott. Végül nem is hirdettek győztest azon a héten, a TV2-t pedig Damu viselkedése miatt 9 millió forintra büntette az Országos Rádió és Televízió Testület. Damu később azt állította, a balhét a csatorna provokálta ki, ő megjátszotta az egészet, a nézettség kedvéért csinálta.

2012. március 20-án 4 és fél év börtönbüntetésre ítélték Palácsik Tímea bántalmazása és nemi erőszak miatt, ebből hármat ült le, 2015. áprilisában szabadult a börtönből. Később könyvet is írt, amelynek sajtótájékoztatóján arról beszélt, politikai erők tették lehetővé, hogy Palácsik Tímea legyen az áldozat az ügyben, amiben őt találták bűnösnek.

Kapcsolódó
Damu(210x140).jpg (Array)
Damu: Vannak helyzetek, amikor a férfi visszaüt a nőnek
Olyan kérdést tettünk fel Damu Rolandnak, amit nem akart megválaszolni - aztán mégis megtette.

2015 novemberében jelentették be új párjával, hogy gyermeket várnak, de közben a nőről kiderült, hogy alkoholproblémákkal küzd. Végül 2016-ban, a gyermek születése után nem sokkal elváltak.

Utolsó tévéinterjúját novemberben adta:

Kapcsolódó
Utolsó tévéinterjújában arról beszélt Damu Roland, hogy nagy baj van a tüdejével
Az ATV-n mondta el még novemberben Jakupcsek Gabriellának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik