Kultúra ismeretlen budapest

Látványos filmen láthatjuk a hetvenes évek Budapestjét

Youtube
Youtube
A Szép, tiszta Budapest tizenöt percben mutatja be a főváros képét, illetve az annak tisztaságáért folytatott harcot.

A mai FKF Nonprofit Zrt. elődje, a Fővárosi Köztisztasági Hivatal a hetvenes évek hajnalán – talán épp Budapest 1873-as megszületésének századik évfordulóján – úgy döntött, legfőbb ideje egy olyan referenciafilmet készítenie, ami tökéletesen bemutatja: munkatársai mekkora sikerrel végzik el a város tisztán tartását.

A MAFILM 8. Stúdiójában, 1974-re született Szép, tiszta Budapestet Kárpáti György rendezte, jeleneteiben előbb riporterként, majd narrátorként tűnik fel az MTV-nél ekkorra már befutott Antal Imre.

A Halászbástyán előbb nézelődő külföldieket Budapestről kérdező Antal a film elején betekintést enged Pest, Buda, illetve Budapest rövid történetébe, megemlékezve a legszebb épületekről, bemutatva néhány parkot, csobogót, szobrot és szökőkutat. Négy perc után aztán a lényegre tér:

felvázolja a gépekkel történő vizes tisztítás százéves történetét, mai szemmel már elképesztően furcsa járműveket fotón, vagy mozgóképen bemutatva.

Az akkor újnak és modernnek számító gépek ma már közel ötvenévesek, így a képek mostanra szintén a régmúlt részeivé váltak, az Erzsébet híd, a Váralagút, illetve a Halászbástya vízsugárral – az Alagút esetében egyenesen margitszigeti termálvízzel! – és jókora kefékkel való lemosása pedig olyan ritkán látható alkalmak, amik miatt már önmagában érdemes vetni egy pillantást.

A film közepén a szemétszállításról is szó esik, így megnézhetünk egy szemétlerakót, de azt is láthatjuk, hogy mi történik, ha a szemetesautók egyszerűen nem járják végig az utcákat. A narrátor ezen a ponton a hanyatló Nyugatnak is fityiszt mutat, hiszen a szürreális, szeméthalmokat, illetve szemétégetést mutató képek alatt arról beszél, hogy

némely nyugati nagyvárosban, a szemétszállítók sztrájkja esetén szomorú valóság, ott ilyenkor a Paradicsomban érzik magukat a lakosok. Térdig.

Az acélos humorral operáló Antal a lomtalanításokról, jégkrémárusok árujáról, illetve a szeméttelepek jövőjéről is mesél: a hulladékgödör tömörítése után, a rá került talajrétegekre például sportpályát, parkot, vagy akár lakótelepet is lehet építeni – ennek tökéletes példáját Lágymányoson találjuk.

A teljes film itt látható:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik