Kultúra

A jelek szerint öngyilkos lett a legismertebb spanyol színésznők egyike

PP Comunidad de Madrid / Wikimedia Commons
PP Comunidad de Madrid / Wikimedia Commons
Verónica Forque, az Oscar-díjas Pedro Almodóvar Kikájának címszereplője hatvanhat éves volt.

Holtan találták saját otthonában Verónica Forquét, Spanyolország egyik legismertebb színésznőjét – adta hírül az El Pais.

A lap szerint az ország legfontosabb filmes elismerését, a Goya-díjat négyszer is besöprő, és a hatvanhatodik születésnapját december elsején ünneplő Forque halálának körülményei egyelőre tisztázatlanok, de a nyomozás kezdeti szakaszában úgy tűnik, hogy az elmúlt években depresszióval küzdő nő öngyilkosságot követett el.

A rendező-forgatókönyvíró José María Forque (1923-1995), illetve az író Carmen Vázquez-Vigo lányaként született Verónica tizenhét évesen tűnt fel a filmvásznon, két évvel később pedig színházban is debütált.

Alig huszonnégy éves volt, mikor Stanley Kubrick őt választotta ki a Ragyogás (1980) Shelley Duvalljának spanyol szinkronhangjaként, a nagy áttörésre azonban még négy évet kellett várni, hiszen a legendás Pedro Almodóvar Mit vétettem, hogy ezt érdemlem? (1984) címmel készült fekete vígjátékának Cristaljaként az egész világ megismerte a nevét.

Az első Goya-díját 1986-ban, a Berlini Filmfesztiválon Ezüst Medvével is elismert A fények éve miatt, női mellékszereplőjeként kapta meg, amit később három másik is követett.

Az Almodóvar Kikájának (1993) főszereplőjeként csúcsra érő, komikusként is kiemelkedően tehetséges, pályája során számos tévésorozatban is szerepet vállalt.

Forque 2014-ben, testvére halála után kezdte meg küzdelmét a depresszióval, a film világától azonban ezután sem távolodott el: 2020-ban a Netflixen keresztül Magyarországról is elérhető So My Grandma’s a Lesbian (Szóval a nagymamám leszbikus) egyik főszereplőjeként tűnt fel a mozikban, idén pedig a spanyol hírességeket a konyhában versenyeztető MasterChef Celebrity hatodik évadában láthatták a tévénézők. A műsort novemberben, az elődöntőben hagyta el, fáradtságra hivatkozva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik