Fülöp Dániel Mátyás
Kultúra

Moldova György egy évvel a felesége halála után elveszi szerelmét, aki húsz éve vár rá

Még karácsony előtt megesküsznek.

Pár hónapja a következőt nyilatkozta a legnagyobb példányszámban kiadott magyar író, a nyolcvanhét éves Moldova György a Blikknek:

Feleségemet tavaly veszítettem el. Hetvenkilenc esztendős volt, életrevaló asszony, akiről azt hittem, majd ő temet el engem. A daganatos betegség megkínozta és elvette tőlem. Több mint ötven évig éltünk együtt. Meggyászoltam.

Most pedig arról ír a lap, hogy Moldova újranősül, irodalmi szerkesztőjét, Palotás Katalint veszi el.

Az utóbbi években többször is interjúztuk Moldova Györgyöt, aki a házasságról a következőt mondta nekünk 2016-ban:

Nagy baj, hogy a feleségek tönkreteszik a férfiak barátságát, szerencsére az enyém nem ilyen.

Abban a cikkben a gyerekkorát így foglalta össze:

Odahaza teknőben melegedett a víz, puszta kézzel fogtam a dongókat, és mindenkit megvertem, akit csak tudtam… Egyszer bemászott valaki a kerítésnyíláson, olyan magas, mint én, nekiugrottam, de kaptam egy hatalmas pofont, és kiderült, hogy felnőtt törpénél próbálkoztam, konkrétan Lövinger Aladár hegedűsnél. Azért túl sokszor nem maradtam alul.

Moldova György: Magyar vagyok, zsidó vagyok, kommunista vagyok
Kőbányai nyomortelepen született, ma a legolvasottabb magyar író, tizennégymillió eladott könyvnél tart. Kétrészes karácsonyi Nagyinterjúnk első etapjából kiderül, Moldova "hány ruszkit nyírt ki".

Nyomortelepről jött, fiatalemberként meggyőződéses kommunista lett, ötvenhatban fegyvert fogott a forradalom védelmében.

Nem voltam én olyan nagyon logikus ember. Vonzott a dolog romantikája, úgy éltem meg, hogy a párttörténethez kapok gyakorlati oktatást.

Kádárt előbb gyűlölte, majd a híve lett.

Minden száz évben, ha egy olyan születik, mint Kádár.

Ma így szól az önmeghatározása:

Magyar vagyok, zsidó vagyok, kommunista vagyok… Hogy tanulhattam, és vittem valamire, a szocializmusnak köszönhetem, nélküle semmi nem lennék.

Megállás nélkül dolgozik, erről ezt mondja:

Írni nem lehet ímmel-ámmal. A munka az munka.

Ajánlott videó