Szigetváry Zsolt / MTI
Kultúra koronavírus

Belső vizsgálatot indított a Vígszínház Wunderlich József ellen, két hétre felfüggesztették

Az ügyben csak a vizsgálatok lezárulta után várható bármiféle előrelépés, a színház pedig újra kijelentette: a művész posztjában elhangzott vádak nem állják meg a helyüket.

A Vígszínház társulatának tagja, Wunderlich József a múlt héten hosszú, nyilvános posztot tett közzé a Facebook-on, amiben arról írt, hogy munkáltatója a koronavírus-járvány miatt alapvető óvintézkedéseket sem vezette be, így a társulat tagjai folyamatos veszélynek vannak kitéve. Hamarosan csak ismerősei számára látható gondolatait Rudolf Péter, a színház igazgatója szinte azonnal cáfolta.

A színész később egy másik, a nagy nyilvánosság számára szintén csak rövid ideig látható Facebook-posztot is közzétett, amiben azt állította, egy kolléganője azért nem kapott szerepet, mert nem akart a színpadon vetkőzni.

A hírek szerint Wunderlich később mindkét eset miatt bocsánatot kért kollégáitól, az ügynek azonban volt további következménye: a szerdai előadáson már egy beugrós színész helyettesítette, így felmerült a kérdés, hogy vajon színpadra léphet-e a közeljövőben, illetve az is, hogy milyen jövő vár rá a teátrumnál.

A helyzet körüli ködöt most a Vígszínház által a sajtóhoz eljuttatott közlemény oszlatta el, amiből nem csak az derült ki, hogy a vezetőség nem csak minden tőle telhetőt megtett a pandémiás helyzet kezeléséért, de arra is fény derült, hogy belső vizsgálatokat indítottak, ezek lezárásáig pedig nem tudnak konkrétumokat közölni, az azonban biztos, hogy

Wunderlich József szerepeit a következő két hétben kollégái veszik át.

Két premierre – Party és Sirály – is készülünk, de mindennél fontosabbnak tartjuk, hogy a társulatban megteremtsük a békét, ami a közelmúltban történtek után nem könnyű feladat.

– tette hozzá a Vígszínház, ami a Szakszervezet és az Üzemi Tanács közös közleményét is továbbította.

Ez teljes hosszában idézzük:

Wunderlich József bocsánatkérését elfogadtuk és tudomásul vettük. Egyértelműen szeretnénk állást foglalni abban a kérdésben, hogy jelenleg a Vígszínházban nem uralkodik félelem és antidemokratikus légkör. A színház dolgozói és igazgatósága a megfelelő protokollokat követve azon fáradoznak, hogy estéről estére felmenjen a függöny. A színházban működő Üzemi Tanácsot, Szakszervezetet sem járványkezelési problémákkal, sem hatalmi visszaélésekkel nem kereste sem Wunderlich József, sem más. A színház elfogadott Etikai Szabályzata szerint senki nem tett bejelentést a mai napig.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy Wunderlich József kommunikációjának módját és annak tartalmát nem valamiféle bátor kiállásnak, hanem egy, a színház jóhírét és rangját, tagságát és vezetőjét sértő, a tények pontos ismeretét nélkülöző megnyilatkozásnak tekintjük. Félelmét és szorongásait megértve, őszintén sajnáljuk, hogy indulatai ilyen formában jelentek meg.

Budapest, 2021. december 3.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.