Kultúra koronavírus

A Vígszínház színésze szerint a teátrum vezetése nem törődik a koronavírus-veszéllyel, Rudolf Péter cáfol

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Wunderlich József szerint nincs jó válasz a kialakult helyzetre, az igazgató azonban teljesen másként látja ezt.

Szerdán késő este a Junior Prima-díjas színész-énekes, a 2015 óta a Vígszínház társulatát erősítő – most a többi közt A padlásban és a Bella Figurában is játszó – Wunderlich József a Facebook-oldalán közzétett egy bejegyzést, amelyben azt állította: munkáltatóját nem igazán érdekli a mindennapokat már több mint másfél éve meghatározó koronavírus-járvány, hiszen az alapvető óvintézkedéseket sem hozták meg a színészek védelmében.

A posztban a színész a következő állításokat tette:

  • Többen kérték, hogy ha legalább hetente teszteljék a színészeket, illetve dolgozókat – köztük idős embereket. Erre Wunderlich posztja szerint egyszerű választ kapott: „folyik el a lé.”
  • Kérte, hogy a karanténból frissen szabadulva ne kelljen Halász Judittal egy színpadon játszania, hiszen maszk nélkül ezzel veszélynek teszi ki őt, főleg, hogy a felesége, illetve a gyerekei is pozitív tesztet adtak. A választ úgy foglalta össze: letelt a tíz nap, nincs kontaktkutatás, így ha nincsenek tünetei, jogilag ez rendben van, hiszen már nem számít fertőzőnek.
  • Próbálták meggyőzni a színházat, hogy maszkban játszhassanak, ezzel is óvva a veszélyeztetett kollégákat. A válasz: „nem lehet, mást jelentene, elviszi a néző figyelmét, mit mondunk a nézőnek.”
  • A színház a társulat tagja szerint hónapok óta ellenőrizetlenül fogadja a „külsős” szereplőket, akiknél sem hőmérés, sem valódi maszkhasználat nem történt, sőt az sem volt ellenőrizhető, hogy valaki a rossz egészségi állapota ellenére is bemegy-e. A színész szerint ennek az oka, hogy ha túl sok zenész, vagy táncos esik ki egyszerre, akkor bukják a nagy zenés előadások bevételeit.
  • A takarásokban nincsenek érintésmentes, vagy legalább érintéssel működő kézfertőtlenítők.

A színész a lehetséges gócpontokat jelentő darabokat is megnevezte, majd hozzátette: a színészek nagy része fél minderről beszélni, hiszen a saját állásukat féltik, ő pedig sokáig bízott abban, hogy a helyzetet színházon belül is meg lehet oldani – ez azonban már a múlté, így profilján emelt szót a történtek miatt.

Frissítés, 12:05: A színész azóta nem nyilvánosra állította a Facebook-posztját, mi pedig kérdéseinket feltettünk a Vígszínháznak is, ahonnan jelezték, hogy rövidesen eljuttatják hozzánk álláspontjukat. A társulat sajtósa hozzátette: Wunderlich József nem kíván hosszabban nyilatkozni az ügyről.

Frissítés, 13:05: A HVG elérte Rudolf Pétert, a színház igazgatóját, aki tételesen cáfolta a színész állításait. A vezető arról beszélt, hogy a 97 százalékos átoltottsággal rendelkező Vígszínház – a maradék három százalékot személyesen próbálják meggyőzni – a járvány teljes időtartama alatt az állami protokoll szerint járt el, sőt túl is teljesítették azt, hiszen már akkor kötelezővé tették a maszkviselést, mikor az még csak ajánlott volt, de a lázmérést is az elsők közt rendszeresítették.

Szerint nem igaz, hogy a külsősök mindenféle ellenőrzés nélkül vannak jelen, december 15-éig pedig a védettségi igazolványukat is be kell mutatni, hiszen enélkül nem folytatják velük a közös munkát. A magukon tüneteket észlelőknek a Vígszínház mindemellett a tesztjét is fizeti, kézfertőtlenítőket is elhelyeztek, heti többször fertőtlenítenek, valamint kérték, hogy a színészek és dolgozók csak tünetmentesen vegyék fel a munkát.

A pánikkeltést jelen helyzetben nagyon veszélyesnek tartó – hiszen „a világválságok is ettől szoktak kialakulni” – Rudolf hozzátette: hivatalos állásfoglalást vár arról, hogy kötelezheti-e az oltatlanokat a munkaidőn kívüli, a színház költségén való rendszeres tesztelésre, sőt a társulat tagjainak korábban már tudtára adta, hogy aki nem érzi magát biztonságban, az fizetés nélküli szabadságot is kivehet erre az időszakra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik