Marjai János / 24.hu
Kultúra koronavírus

A Vígszínház színésze szerint a teátrum vezetése nem törődik a koronavírus-veszéllyel, Rudolf Péter cáfol

Wunderlich József szerint nincs jó válasz a kialakult helyzetre, az igazgató azonban teljesen másként látja ezt.

Szerdán késő este a Junior Prima-díjas színész-énekes, a 2015 óta a Vígszínház társulatát erősítő – most a többi közt A padlásban és a Bella Figurában is játszó – Wunderlich József a Facebook-oldalán közzétett egy bejegyzést, amelyben azt állította: munkáltatóját nem igazán érdekli a mindennapokat már több mint másfél éve meghatározó koronavírus-járvány, hiszen az alapvető óvintézkedéseket sem hozták meg a színészek védelmében.

A posztban a színész a következő állításokat tette:

  • Többen kérték, hogy ha legalább hetente teszteljék a színészeket, illetve dolgozókat – köztük idős embereket. Erre Wunderlich posztja szerint egyszerű választ kapott: „folyik el a lé.”
  • Kérte, hogy a karanténból frissen szabadulva ne kelljen Halász Judittal egy színpadon játszania, hiszen maszk nélkül ezzel veszélynek teszi ki őt, főleg, hogy a felesége, illetve a gyerekei is pozitív tesztet adtak. A választ úgy foglalta össze: letelt a tíz nap, nincs kontaktkutatás, így ha nincsenek tünetei, jogilag ez rendben van, hiszen már nem számít fertőzőnek.
  • Próbálták meggyőzni a színházat, hogy maszkban játszhassanak, ezzel is óvva a veszélyeztetett kollégákat. A válasz: „nem lehet, mást jelentene, elviszi a néző figyelmét, mit mondunk a nézőnek.”
  • A színház a társulat tagja szerint hónapok óta ellenőrizetlenül fogadja a „külsős” szereplőket, akiknél sem hőmérés, sem valódi maszkhasználat nem történt, sőt az sem volt ellenőrizhető, hogy valaki a rossz egészségi állapota ellenére is bemegy-e. A színész szerint ennek az oka, hogy ha túl sok zenész, vagy táncos esik ki egyszerre, akkor bukják a nagy zenés előadások bevételeit.
  • A takarásokban nincsenek érintésmentes, vagy legalább érintéssel működő kézfertőtlenítők.

A színész a lehetséges gócpontokat jelentő darabokat is megnevezte, majd hozzátette: a színészek nagy része fél minderről beszélni, hiszen a saját állásukat féltik, ő pedig sokáig bízott abban, hogy a helyzetet színházon belül is meg lehet oldani – ez azonban már a múlté, így profilján emelt szót a történtek miatt.

Frissítés, 12:05: A színész azóta nem nyilvánosra állította a Facebook-posztját, mi pedig kérdéseinket feltettünk a Vígszínháznak is, ahonnan jelezték, hogy rövidesen eljuttatják hozzánk álláspontjukat. A társulat sajtósa hozzátette: Wunderlich József nem kíván hosszabban nyilatkozni az ügyről.

Frissítés, 13:05: A HVG elérte Rudolf Pétert, a színház igazgatóját, aki tételesen cáfolta a színész állításait. A vezető arról beszélt, hogy a 97 százalékos átoltottsággal rendelkező Vígszínház – a maradék három százalékot személyesen próbálják meggyőzni – a járvány teljes időtartama alatt az állami protokoll szerint járt el, sőt túl is teljesítették azt, hiszen már akkor kötelezővé tették a maszkviselést, mikor az még csak ajánlott volt, de a lázmérést is az elsők közt rendszeresítették.

Szerint nem igaz, hogy a külsősök mindenféle ellenőrzés nélkül vannak jelen, december 15-éig pedig a védettségi igazolványukat is be kell mutatni, hiszen enélkül nem folytatják velük a közös munkát. A magukon tüneteket észlelőknek a Vígszínház mindemellett a tesztjét is fizeti, kézfertőtlenítőket is elhelyeztek, heti többször fertőtlenítenek, valamint kérték, hogy a színészek és dolgozók csak tünetmentesen vegyék fel a munkát.

A pánikkeltést jelen helyzetben nagyon veszélyesnek tartó – hiszen „a világválságok is ettől szoktak kialakulni” – Rudolf hozzátette: hivatalos állásfoglalást vár arról, hogy kötelezheti-e az oltatlanokat a munkaidőn kívüli, a színház költségén való rendszeres tesztelésre, sőt a társulat tagjainak korábban már tudtára adta, hogy aki nem érzi magát biztonságban, az fizetés nélküli szabadságot is kivehet erre az időszakra.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.