Kultúra

A Gucci család dühös nyilatkozatban ítélte el Ridley Scott róluk készült filmjét

Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) - Scot / Collection Christophel / AFP
Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) - Scot / Collection Christophel / AFP
Szerintük A Gucci-háznak nincs köze a valósághoz.

Hiába a sztárokkal teli szereplőgárda, a Gucci család a kezdetektől nem volt elragadva a róluk készült film ötletétől, és hát a bemutató után sem lettek boldogok a látottaktól. Hétfőn hivatalos közleményt is kiadtak Ridley Scott filmjével kapcsolatban, amely szerintük rettentő pontatlanul ábrázolja a család tagjait és az eseményeket.

A produkció nem vette a fáradtságot, hogy konzultáljon az örökösökkel, mielőtt Aldo Guccit – aki harminc éven át volt a cég elnöke – és a család több tagját bűnözőként mutatja be, illetve olyanokként, akik tudatlanok és érzéketlenek az őket körülvevő világ dolgaira

– írják, és szerintük a film eleve olyan hangnemet és hozzállást tulajdonít a jól ismert események főszereplőinek, ami sosem jellemezte őket.

Emberi nézőpontból ez rendkívül fájdalmas, és egy sértés a hagyatékra nézve, amire a cég brandje ma is épül.

Azt is fájlalják, hogy a Lady Gaga által játszott – és az exférje, Maurizio Gucci megöletése miatt elítélt – Patrizia Reggianit úgy mutatják be a filmben és az interjúkban is, mint áldozatot, aki próbál túlélni a hímsoviniszta vállalati kultúrában. Ez szerintük nem is állhatna távolabb a valóságtól, mert a Gucci nagyon inkluzív cég, ahol a 80-as években is több nő volt vezető pozícióban. Bár a közleményben általánosságban emlegetnek lépéseket, hogy megvédjék a család nevét, a Variety tudomása szerint nem indult jogi eljárás az ügyben.

Ridley Scottot már korábban is azzal vádolta Patrizia Gucci, hogy profitot csinál abból, hogy ellopta a család identitását. A rendező a BBC Radiónak ezt nyilatkozta ezzel kapcsolatban:

Emlékeztetnék mindenkit, hogy egy Guccit meggyilkoltak egy másikat pedig elítéltek adóelkerülésért, szóval ne jöjjön nekem senki azzal, hogy a profitra megyek. Amint ilyeneket teszel, a történeted közkinccsé válik.

A Gucci-háztól amúgy mi sem voltunk elragadtatva, de egész más okokból, mint a család tagjai. A filmről szóló kritikánkat itt olvashatják:

Kapcsolódó
Hiába a sztárparádé, A Gucci-ház bejelentkezett az év legnagyobb csalódásai közé
Van úgy, hogy a filmelőzetesekbe bekerül az összes izgalom – A Gucci-ház esetében ez olyannyira igaz, hogy a film további 155 percére semmi feszültség nem maradt, Lady Gagával, Al Pacinóval és Adam Driverrel sem. Kritika.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik