Kultúra a világ egy fura hely

Betiltották a bőrkabátokat egy észak-koreai városban

Alexander Demjancsuk / TASZSZ / Getty Images
Alexander Demjancsuk / TASZSZ / Getty Images
Kim Dzsongun is azt hord, így tiszteletlen, aki ugyanezt teszi.

Észak-Koreában valóssággá vált a divatrendőrség intézménye, hiszen a Phjongszongban járőröző rendőrök mindenkitől elkobozzák a hosszú bőrkabátokat – olvasható a Radio Free Asia anyagában.

A furcsa döntés okáért két évnyire kell visszapillantanunk a múltba: 2019-ben a koreai háború következményeként kettészakadt ország északi felét vezető Kim Dzsongun ugyanis egy ilyen ruhadarabban tűnt fel a tévéképernyőkön, ez pedig valódi divatlázat indított el.

Előbb a felső tízezer vásárolt magának Kínából származó, valódi bőrből készült kabátokat, majd elárasztották az országot az egyre olcsóbb műbőr darabok, így rövidesen minden egyes piacon feltűntek a megfizethetőbb példányok, amiket főleg a fiatal férfiak vásároltak.

Mindez azonban még nem jelenti a történet csúcspontját, hiszen idén januárban, a Nyolcadik Pártkongresszus apropóján rendezett katonai parádén a teljes északi vezetés bőrkabátot viselt – köztük Dzsongun húga, a sokak által testvére lehetséges utódjának tekintett Kim Jodzsong is, akinek köszönhetően a ruhadarab

az erős nők szimbólumává emelkedett.

Az északi ruhakészítők ezután ugrottak rá a lehetőségre, idén szeptembertől pedig egyre nagyobb számban kezdték gyártani a saját, olcsó másolataikat, amiket a Phjongszongban élők is nagy számban vásároltak.

A város rendőrsége néhány nappal ezelőtt azonban közbelépett, és az utcán nem egyszerűen csak levetetik az emberekről a vezetővel szembeni tisztelet hiányának jeleként értelmezett kabátot, de el is kobozzák azokat, annak ellenére, hogy az embereknek a műbőr darabokért közel két évnyi átlagbérüket, az igaziakért pedig kétszer magasabb árat kellett fizetniük.

A cikk szerint az intézkedést egyelőre még csak ebben az egy városban vezették be, de nem tűnik kizártnak, hogy az új szabályt az ország más részeire is kiterjesztik majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik