Kultúra

Teljesen átalakul az egykori Államigazgatási Főiskola a Corvinus kezébe került kampusza

Google Street View
Google Street View
A tervezés és kivitelezés jelen állás szerint nettó 13,93 milliárd forintba kerül majd.

Az uniós közbeszerzési értesítőben hétfőn feltűnt dokumentum szerint rövidesen megkezdődik az Államigazgatási Főiskolaként született, a Mányoki, a Ménesi és a Kelenhegyi út közötti terület átalakítása – vette észre a Magyar Építők.

A Maceneas Universitas Corvini Alapítvány által kiírt eljárás nyertes ajánlattevője, a kormány egyik kedvenc oligarchája, Garancsi István Market Zrt.-je a bontást, építést és szerelést is elvégzi majd, aminek eredményeként a Ménesi Campus

az ország első LEED Gold fenntarthatósági minősítésű épületegyüttesévé válik majd.

Az 1973-as főépület (ép. Törőcsik Sándor) körül a nyolcvanas évek közepéig, több ütemben megjelent struktúrák nagy része épp ezért eltűnik, így

az oktatási és kollégiumi tömb belső válaszfalai, lépcsői, valamint az azokat összekötő lepény, a toldalék műhely, valamint az uszodát és kosárlabdapályát is magában foglaló sportlétesítmény sem marad meg.

A műszaki tartalmat is magában foglaló teljes kibelezés mellett a homlokzati függönyfalak is a szeméttelepre kerülnek majd, így csak a a jövőbeli épület teljesen más arcát mutatja majd a környék felé, hiszen a bontási munkálatok végén jórészt csak a tartószerkezetek élnek tovább.

A tervek szerint

a Nagy torony tetején meglévő gépészeti szint helyére a jelenlegi homlokzati kontúrokon belül egy, az egyetemet szimbolizáló jelkép kerül, belsejében pedig négyszintes kollégiumot, professzori szálláshelyeket, illetve közösségi tereket alakítanak ki.

A Mányoki út felől emellett új főbejárat jön létre, de a beruházás keretében közel 12 ezer négyzetméternyi teljes értékű zöldfelület, valamint 4800 négyzetméternyi burkolt felület jön létre, ami magában foglal egy kültéri sportpályát és egy kültéri gimnasztikai pályát is, sőt, zöldtető, illetve napelemrendszer is születik.

A tervek szerint 2023 második negyedévére létrejövő új kampusz hivatalos honlapja szerint a laborok mellett Adattér néven egy adattudományi és adatvizualizációs műhely is létesül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik