Kultúra

Ritkán látható fotókkal teli 1956-os archívumot indított a Hadtörténeti Múzeum

Fortepan / Album027
Fortepan / Album027
Az ingyenesen használható online felületen elképesztő mennyiségű információ érhető el.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum új online gyűjteményt hozott létre, ami a Magyarország első világháborús részvételét feldolgozó Magyar katona áldozatvállalása a nagy háborúban című gyűjtemény után másodikként mutat be egy elképesztő méretű tudástárat a nagyközönségnek – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az 56online.militaria.hu címen elérhető oldal az 1956-os forradalom és szabadságharc során elhunyt katonák adatait is tartalmazza, de emellett a korszak eseményeiről, és kiemelkedő személyeiről is átfogó képet nyújt, sőt számos érdekességet, mítoszt és legendát is bemutat.

A honlapon mindenki számára elérhetővé és digitálisan kutathatóvá vált a múzeum fotóarchívumának valamennyi 1956-hoz kötődő fényképe is, így fellapozhatók a forradalomhoz kapcsolódó fotóalbumok, sőt, az események fotói közt is részletesen lehet keresni.

Az oldal képe

A felületen mindemellett olyan fegyvereket, haditechnikai eszközöket is bemutatnak, amiket az október 22-én megnyílt Magyarok – Fegyverek című időszaki kiállításon helyhiány miatt nem tehettek meg, de olyan tartalmak között is böngészhetnek az érdeklődők, amelyek elolvasása, meghallgatása, megtekintése hosszabb időt vehet igénybe, így tanulmányozása akár kényelmesebb is otthonról.

A városjárók számára a legérdekesebb talán az 56 egykor és ma nevű fotóalbum, ami a mai Budapestről készített képeket az 1956-os forradalom és szabadságharc fővárosi eseményeit bemutató archív fotók mellé helyezi, így térben tökéletesen betájolhatjuk az archív anyagok születési helyét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik