Kultúra

Alec Baldwin-ügy: a fegyvermesternek fogalma sincs, honnan került éles lőszer a forgatásra

Patrick T. FALLON / AFP
Patrick T. FALLON / AFP

Hannah Gutierrez-Reed, a Rust című film fegyvermestere az ügyvédjén keresztül nyilatkozott a sajtónak a film forgatásán Alec Baldwin kezében elsült, és Halyna Hutchins operatőrt halálosan megsebesítő fegyver ügyében. Az Entertainment Weeklynek eljuttatott közleményben a szakember ügyvédjei úgy fogalmaztak:

a biztonság Hannah első számú prioritása. Végső soron ez a forgatás soha nem kompromittálódott volna, ha nem kerül éles lőszer a szettbe. Hannah-nak fogalma sincsen, honnan kerültek a forgatásra az éles lőszerek.

Gutierrez-Reednek fegyvermesterként a forgatás fegyveres jeleneteinek biztonságát garantálni, a kellékfegyvereket ellenőrizni. A film rendezője, Joel Souza, aki  könnyebben ugyan, de szintén megsérült, eskü alatt tett nyilatkozata szerint a baleset akkor történt, amikor Alec Baldwin egy jelenetet próbált. A rendezőasszisztens, Dave Halls adta a színész kezébe a fegyvert, az egyiket abból a háromból, amelyet a fegyvermester ellenőrzött, majd Halls jelezte, hogy a fegyver „hideg”, azaz nem tartalmaz éles töltényt. A rendező nyilatkozata szerint az asszisztens nem tudta, hogy éles lőszer van a fegyverben. Baldwin ekkor felemelte a fegyvert és a kamera lencséje felé irányította, a fegyver ekkor sült el, eltalálva az operatőrt és a rendezőt.

Kapcsolódó
Hogyan válhat gyilkos fegyverré egy kellékpisztoly?
Hibák és hiányosságok együttállása vezethetett oda, hogy Alec Baldwin kezében a múlt héten elsült egy kellékpisztoly, megölve ezzel a film operatőrét – mondja a 24.hu által megkérdezett filmes fegyverszakértő.

Az ügy nyomozása még javában tart, de egyre több a kérdés, például, hogy ha a fegyvermester nem tudott a lőszerekről, akkor ki tudott, és persze, hogy hogyan kerültek a forgatási területre. A forgatásról előzetesen több stábtag távozott a nem megfelelő körülmények és a fegyveres balesetek miatt. Ügyvédjeinek mostani nyilatkozata alapján a fegyvermestert is sújtották ezek a bizonyos nem megfelelő körülmények:

Hannah-t két pozícióra alkalmazták a filmben, ami extrém módon megnehezítette, hogy a feladatára fókuszáljon fegyvermesterként. Harcolt a tréningért, a fegyverek karbantartására szánt napokért, és azért, hogy elegendő időt kapjon a fegyveres jelenetekre, de végül mindig felülbírálta a gyártás és a saját részlege. Az egész gyártás biztonsága kérdésessé vált több okból, többek között a biztonsági megbeszélések hiánya miatt. Ez nem Hannah hibája volt

– áll a közleményben, mely emellett a fegyvermester részvétnyilvánítását is tartalmazta. Gutierrez-Reed ügyvédjei további nyilatkozatot ígértek a jövő hétre az üggyel kapcsolatos pletykák és a teljes eset tisztázására. A huszonnégy éves fegyvermester édesapja, Thell Reed is fegyvermester és fegyveres tréner. Gutierrez-Reed csak nemrég kezdte a szakmát, szeptemberben fejezte be egy másik western, a The Old Way forgatását fegyvermesterként.

Egy szerdai sajtótájékoztatón a Santa Fe-i seriffi hivatal közölte, több mint ötszáz adag lőszert találtak a forgatáson, melyek között volt éles lőszer is. Vádemelés egyelőre nem történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik