Kultúra

Gubás Gabi szerint ő Dobrev Klára emberi oldalát igyekezett megfogni az Elk*rtukban

Megafilm Kft.
Megafilm Kft.
Olyan ez szerinte, mint amikor Meryl Streep eljátszhatta Margaret Tatchert.

Ahogy kritikánkban is megírtuk, az Elk*rtuk Gyurcsány Ferenc helyett Dobrev Klárát helyezi a 2006-os események középpontjába, a filmben ő hozza meg férje helyett a legsúlyosabb döntéseket a hatalom megőrzéséért folytatott sötét konspirációban.

Kapcsolódó
A Gyurcsány-show nagyvászonra költözött: tucatthriller lett az Elk*rtuk, Dobrevvel a középpontban
Az Elk*rtuknak nem válik hátrányára a propaganda – ez az egyetlen ok, ami miatt a kampányra időzített filmet nem felejtjük el azonnal.

Az akkori miniszterelnök feleségét Gubás Gabi alakítja a filmben, aki most az Indexnek beszélt arról, miért vállalta a szerepet.

Fontosnak tartom tisztázni, hogy műfajilag ez politikai krimi, ami nálunk talán szokatlan, de külföldön abszolút bevált, közkedvelt műfaj. Gondoljunk csak A koronára vagy Az elnök embereire, amely a Watergate-botrányt dolgozta fel. Klára szerepe az én pályámon talán egy kicsit olyan, mint amikor Meryl Streep eljátszhatta a Vaslady, Margaret Thatcher szerepét, vagy gondoljunk csak A Koronában az Erzsébet királynőt játszó Olivia Colmanre vagy a Coco Chanelt alakító Marion Cotillard-ra

– mondta a színésznő, hangsúlyozva, hogy soha nem volt köze a politikához, nem követte szorosan az eseményeket, főleg nem folyt bele semmiféle politikához kapcsolható dologba, ezért szerinte „abszolút objektíven, előítéletek nélkül” tudta megformálni ezt a szerepet is.

Az emberi oldalt, a motivációt igyekeztem megfogni.

Gubás arról is beszél az interjúban, hogy a maga részéről gyávaságnak érezte volna, ha nem vállalja a szerepet, de ő csak a saját gondolataiért felelős, „a saját démonaimmal kellett szembenéznem.” Nagy kihívásnak élte meg a filmet, miközben előre tudta, hogy a közönség mindenképp – pró vagy kontra – ítélettel fogadja majd, amit lát.

Ennek ellenére nekem meg kell maradnom a középúton, úgy eljátszani ezt a szerepet, hogy közben ne ítélkezzek, hogy a lehető legobjektívebben, legszínesebben mutassam meg a karaktert.

Kapcsolódó
Ezeket a filmeket nézze meg az Elk∗rtuk helyett, ha a tényeket szeretné tudni 2006 őszéről
Az elmúlt hetekben két dokumentumfilmet is bemutattak a 2006-os rendőri túlkapásokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik