Kultúra

Nászajándékból egy teljes lemez – Papaver albumpremier

Vajda Réka
Vajda Réka

Itt érhető el először meg Papaver vagy Szendrey-Nagy Olivér első nagylemeze, a Stuntman. A lemez a szó eredeti értelmében vett alternatív, bátran kísérletező alkotás, aminek a magvában az énekes-dalszerzői attitűd érhető tetten. A tíz dal sokféle hangzást vonultat fel és témát érint, amelyek a címadó dalban összegződnek.

A Stuntman című dalt még az első hullám alatt írtam. Afféle nászajándék volt Horváth Jancsi [dramaturg, rendező – a szerk.] és Lovas Rozi [színésznő] barátaim esküvőjére. Ez a dal adta meg a lemez keretét, mind hangzásban mind pedig tartalmilag. Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni a képet, akkor talán az a tételmondat, hogy az igazi mutatvány a törődés.

A lemez a kaszkadőrség esztétikuma mellett nagyban épít a zsidó-keresztény kultúrkör vallási szimbólumaira is, mind az artworkökben mind pedig a szövegekben megjelennek bibliai személyek, utalások.

Azért szeretek ezekhez a személyekhez, szimbólumokhoz visszanyúlni, mert nagyon archetípus jellegű alakokról van szó. Emellett pedig nagyon jó nyelvi játéknak gondolom azt, amikor a szentségszerű képeket a profánba emeljük vagy inkább húzzuk le. Szerintem ez a disztinkció amúgy sem szükséges.

A lemez minden részét a csillebérci Studio Einzban készítettük. A munkálatokban részt vett Kálmán András hangmérnök-producer-billentyűs, Klausz Ádám dobos, Koroknay András hangmérnök-producer-basszusgitáros, Hegyi Zoltán producer-basszusgitáros-nagybőgős, Pásztor Ákos fuvolista és Szendrey-Nagy Olivér énekes-dalszerző.

A kiadványhoz készült képeket Vajda Réka készítette, a címadó dalhoz október 22-én videoklip is érkezik majd Regős Ábel rendezésében.

A lemezt a különböző platformokon ezen a linken keresztül lehet elérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik