Kultúra

Elbocsátották az SZFE egyik tanárát

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Azonnali hatállyal elbocsátották Faur Annát, a Színház- és Filmművészeti egyetem tanárát, írták a Facebookon közzétett közleményükben az intézmény oktatói.

E szerint Faur Anna november 30-án postán kapta meg a november 25-ére datált azonnali hatályú elbocsátását, amelyet Novák Emil megbízott rektorhelyettes írt alá. Két másik oktató mellett Faur Anna is levélben érdeklődött az elbocsátás indokairól, válasz egyikre sem érkezett, de az oktató a kilépőpapírjait postán megkapta. Novák előzőleg a megbeszélt találkozójukat lemondta.

„Faur Anna doktorjelölt kollégánk, annak ellenére, hogy december 14-ig három hónapos próbaidős szerződése volt, négy éve folyamatos jogviszonyban áll az egyetemmel. 2017-től kutatóként dolgozott egy három éves európai kutatásban, amelyben az öt nagy magyar művészeti egyetem konzorciumban vett részt” – írták az oktatók, hozzátéve, hogy Faur szeptember óta, hat hónapos passzív gyed után oktatói státuszban folytatta a munkát a Film- és Médiaintézetben. Négyórás állása mellett kétéves ikergyermekeit neveli.

A döntést szakmai szempontok semmiképp nem indokolják, ezért nem zárható ki, hogy az a kiváltó oka, hogy Faur Anna több mint nyolcvan kollégájával együtt nem jelent meg egy a vezetőség által kezdeményezett találkozón, ehelyett a tanárok levélben fogalmazták meg, hogy nem lehet jövőről beszélni addig, amíg az oktatás be van tiltva az egyetemen, és a félév elfogadásáért küzdenek – írták az oktatók, akik szerint méltatlan, kicsinyes, szakmai szempontból elfogadhatatlan az elbocsátásról szóló döntés.

A munkaügyi pert a Társaság a Szabadságjogokért magára vállalta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik