Kultúra

Telefonon tudta meg, hogy irodalmi Nobel-díjat kapott, de azt hitte, viccelnek vele

BBC
BBC
Abdulrazak Gurnah nem úgy reagált, ahogyan arra az őt épp teafőzés közben elcsípő BBC-riporter számított.

A BBC riportere, Ros Atkins osztotta meg az örömhírt az idei év irodalmi Nobel-díjasával, aki egyszerűen nem akart hinni a fülének.

A zanzibári születésű, de Nagy-Britanniában élő Abdulrazah Gurnah Afterlives című, egy német gyarmatosítók által elrabolt gyerek élettörténetét elmesélő regényével nyerte el a díjat.

Kapcsolódó
Afrikai író nyerte az irodalmi Nobel-díjat
Angolul ír és Nagy-Britanniában él az idei irodalmi Nobel-díjas.

A Svéd Akadémia

a gyarmatosítás hatásainak és a kultúrák és kontinensek között sodródó menekültek sorsának megalkuvás nélküli és együttérző ábrázolásáért

döntött az első fekete-afrikai elismerése mellett, erről azonban magát a kitüntetettet nem sikerült időben értesíteni. Megtette azonban ezt az őt telefonon felhívó Atkins – épp egy békés teafőzés közben, saját konyhájában csípte el Gurnahot.

Az író először azt hitte, hogy épp egy szimpla telefonbetyárkodás áldozatává vált, így először elég mérgesen reagált:

ugyan már, menjen a fenébe, és hagyjon békén!

A történetet az író maga mesélte el a BBC videójában:

Az alig két és fél perces anyagban persze magáról a díjról is szó esett, ami Gurnah szerint jó lehetőség arra, hogy az emberek életét gyökeresen megváltoztató menekültválság és a kolonializmus a jövőben nagyobb figyelmet kapjon, az emberiségnek pedig meg kell tanulnia a lehető legjobban kezelni a problémákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik