Kultúra

Afrikai író nyerte az irodalmi Nobel-díjat

Niklas Elmehed/Nobelprize.org
Niklas Elmehed/Nobelprize.org

A 2021-es irodalmi Nobel-díjat Abdulrazak Gurnah kapta. A zanzibári születésű író Afterlives című regényével,

a gyarmatosítás hatásainak és a kultúrák és kontinensek között sodródó menekültek sorsának megalkuvás nélküli és együttérző ábrázolásáért

érdemelte ki a díjat a Svéd Akadémia döntésének értelmében. Gurnah 1948-ban született Zanzibárban, gyerekkorát ott töltötte, de angolul ír és az Egyesült Királyságban él, ahová 1960-ban érkezett meg menekültként. Mint a Svéd Akadémia kiemelte, munkássága egészén végigvonul a menekültlét témája. Az írónak tíz regénye jelent meg, de novellákat is publikált. 1994-es Paradise című regénye a Booker-díj rövidlistájára került, By the Sea című kötete szintén a Booker-díj közelébe került. A most díjazott Afterlives főszereplője Ilyas, akit gyerekként a német gyarmatosítók rabolnak el szüleitől, évekkel később pedig szülőhazájába visszatérve saját népe ellen kell harcoljon.

Az irodalmi Nobel-díjast a tizennyolc tagú Svéd Akadémia választja meg, amely, a 2017-ben kitört és 2018-ban elharapózott szexuális zaklatási botrány után lépéseket tett az átláthatóbb működésért, ám a botrányok ez után sem  kerülték el: 2019-ben Peter Handke kapta a díjat, aki korábban tagadta a srebrenicai mészárlás megtörténtét. 2019-ben a szervezet ígéretet tett arra, hogy kevésbé lesz „férfi-orientált és eurocentrikus”, ennek ellenére a következő két díj kiosztásánál ez nem látszott: ’19-ben ismét egy férfi, az említett Handke nyert, 2020-ban pedig Olga Tokarczuk aki nő ugyan, de lengyel, azaz szintén európai. A Guardian emlékeztet: 1986 óta, amikor Wole Soyinka nyert, most először díjaztak fekete afrikai írót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik