Kultúra

Robotszerelemmel, svájci Oscar-nevezéssel és Daniel Brühl-rendezéssel ma kezdődik a Szemrevaló

Christine Fenzl / Szemrevaló
Christine Fenzl / Szemrevaló

Október 7-én 19 órakor a budapesti Művész moziban az Én vagyok a te embered (Ich bin dein Mensch) című német romantikus sci-fi vígjáték vetítésével kezdődik a 10. Szemrevaló│Sehenswert Filmfesztivál. A film két humanoid robot, Alma és Tom egymásra hangolódásáról szól. A rendező Maria Schrader, a női főszereplő, Maren Eggert Ezüst Medvét nyert a filmért.

De a nyitófilmen túl is sok az izgalmas cím, ráadásul a fesztivál Debrecenben, Pécsett és Szegeden is jelen lesz, október 18-26. között pedig a Művész Távmoziban, online az egész országban nézhetők a fesztivál filmjei. Az Én vagyok a te embered mellett egy másik Ezüst Medvével méltatott film, a Christian Petzold rendezte Hableány is érkezik, melynek főszereplőnője, Paula Beer tavaly az Ezüst Medve mellett FIPRESCI-díjat és Európai Filmdíjat is kapott. Láthatjuk ezen kívül Svájc idei Oscar-nevezettjét, a Húgocskámat, az Arthur & Claire-t Josef Haderrel, és A saját lifttel a pokolba című filmet, melyben Daniel Brühl (Good bye, Lenin!) nemcsak szerepel, de ez rendezői bemutatkozása is.

Az idei már a tizedik Szemrevaló a német nyelvterület legfrissebb filmjeivel, a fesztivál a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös rendezésében valósul meg, ennek megfelelően a filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik