Kultúra

Tévésorozat készül az Angliában megmérgezett orosz kémről

Niklas HALLE'N / AFP
Niklas HALLE'N / AFP
A Litvinyenko címmel készülő sorozat főszerepét David Tennant kapta.

Az egykori orosz hírszerző, az ország kormányával szembeforduló, majd 2000-ben Londonba emigráló, a brit MI6 ügynökévé vált Alekszandr Litvinyenkót 2006 novemberében egy hatalmas adag 210-es polóniumizotóppal ölték meg: a sugárzó anyagot a teájába tették.

A tizenöt évvel ezelőtti esetet azóta is többször vizsgálták, elmarasztalva az orosz felet. Erre a következtetésre jutott szeptember közepén a strasbourgi Emberi Jogok Bírósága is, ami kijelentette: egyértelműen Oroszország a felelős a korábbi kém haláláért, sőt, megalapozottnak találták a feltételezést, miszerint

a gyilkos anyagot épp a vele teázó két korábbi ügynöktársa, Andrej Lugovoj és Dimitrij Kovtun csempészte az italába.

Az orosz vezetés továbbra is tagadja, hogy közük lenne a mérgezés után még huszonkét napot élt Litvinyenkoval történtekhez:

A bonyolult esetet most a brit ITV egy négyrészes minisorozatban dolgozza fel – derítette ki a Deadline. A Litvinenko főszerepében az itthon leginkább a Doctor Who címszereplőjeként, illetve a Good Omens Crowleyjaként ismert skót színész, David Tennant tűnik majd fel, feleségét, Marinát pedig a tornászként indult, ma táncosként és színésznőként is aktív Margarita Levijeva alakítja majd.

A drámát a Lupint is jegyző páros egyik fele, George Kay jegyzi, középpontjában pedig az özvegy bátor harca áll majd, aminek célja, hogy a brit kormány ne csak felismerje, de beszéljen is arról, hogy férje halála az orosz állam, sőt, egyenesen Vlagyimir Putyin lelkén szárad. A hasonló Szkripal-mérgezésről már készült brit sorozat korábban, The Salisbury Poisonings címmel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik