Kultúra

Haumann Péter: Színpadra utoljára most léptem föl

Zih Zsolt / MTVA Fotó
Zih Zsolt / MTVA Fotó

Van egy olyan érzésem, hogy színpadra utoljára most léptem föl. Lesz még színészi működésem, de már nem színpadon. Ezt a részét a szakmámnak befejeztem

– nyilatkozta az RTL Fókusz című műsorában Haumann Péter a Macskák ezerötszázadik előadása után. A Madách Színház musicaljét 1983-ban mutatták be, és máig műsoron van, Haumann pedig végigkísérte a darab életét a premiertől a mostani jubileumi előadásig.

A színész visszavonulásának híre nem meglepő, már júniusban arról beszélt, hogy nem akar visszatérni a színpadra, Tus szerepe a Macskákban tehát már eleve kivétel volt. Haumann Péternek semmi oka a panaszra, a ’60-as évek óta tartó karrierje során eljátszotta a színháztörténet nagy szerepeit az ország színpadain, de filmes és szinkronmunkái is emlékezetesek. A nyolcvan éves színész Jászai Mari- és Kossuth-díjas, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja, a nemzet színésze, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal birtokosa. Három gyermeke közül ketten is követték a színészi pályán, Haumann Petra és Haumann Máté.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik