Kultúra

A Magyar Színházi Társaság szerint történelmi bűn lenne értékes ingatlanokat adni Vidnyánszkyéknak

Vadaro / Wikimedia Commons
Vadaro / Wikimedia Commons
A szervezet reagált a Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslatra, ami az SZFE új vezetőinek adna három értékes budai ingatlant.

A javaslat elfogadása esetén a Színház- és Filmművészeti Egyetemet modellváltása óta vezető Vidnyánszky Attila által irányított alapítványhoz kerülne az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) több mint százötven éves klasszicista épülete, a Bajor Gizi Színészmúzeumként ismert, egykor a legendás színésznő magánvillájaként számtalan hírességet látott Stromfeld Aurél úti épület, illetve annak szomszédja, melyek közül az OSZMI Krisztina körúti épülete, illetve a telek szabadon eladható.

Vadaro / Wikimedia Commons A Krisztina körúti épület a kert felől

A Magyar Színházi Társaság (MSZT) állásfoglalása – amit a HVG vett észre – szerint annak elnöksége csak a sajtóból értesült a három ingatlannal kapcsolatos tervezetről, amit így értékeltek:

Eddig is fenntartással figyeltük az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését, de történelmi jelentőségű bűnnek érezzük olyan épületek esetében, melyek képletesen és morálisan nem csupán az állam, de a teljes színházi szakma tulajdonában állnak. Jelentőségük túlmutat az épületeken.

Az MSZT oldalán teljes terjedelmében olvasható írás szerint megnyugtató, hogy a nemrég befejeződött több tízmilliós beruházásnak köszönhetően most már modern raktárrészleggel rendelkező Bajor-villa elidegenítési és terhelési tilalmat élvez, de ez mégsem elég, hiszen

a villa és a hozzá tartozó kert, kerti tó, stb. egy dupla telekre épült, és bár a múzeum a 16-os szám alatt található, a villaépület környezeti egysége sérülne, ha a beépítetlennek minősített területet leválasztanák róla.

Az MSZT szerint további aggodalomra ad, hogy nem egyértelmű,

pusztán az ingatlanvagyon, vagy a teljes fenntartói jogkör kerül-e az Alapítványhoz,

hiszen amennyiben fenntartóváltásról is szó van, akkor a néhány éve a Petőfi Irodalmi Múzuem fennhatósága alá került, így már nem önálló OSZMI által kezelt műkincsek tulajdonosi jogai, illetve a szakmai felügyelet kérdése sem lesznek tisztázottak.

A mostani tervezet, amely az ingatlanokat alapítványi kézbe helyezné, megítélésünk szerint elővetíti annak a veszélyét, hogy előbb vagy utóbb eladnák a két nem csak tényleges értéke, hanem szimbolikus jelentősége miatt is fontos épületet, ami a magánkezdeményezés révén létrejött Bajor Gizi Színészmúzeum esetében helyrehozhatatlan erkölcsi kárt jelentene

– zárul az állásfoglalás, ami egyben kéri a törvényhozókat, hogy ne szavazzák meg a benyújtott javaslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik