Kultúra

A keresztény szellemiség meghatározó része ma nem a párbeszéd, hanem az elzárkózás kultúráját erősíti – mondja a keresztény filmfesztivál győztese

HBO/Campfilm
HBO/Campfilm

Szombaton írtuk meg, hogy a Tabán moziban rendezett Ars Sacra Filmfesztiválon vetítették volna Dér Asia és Haragonics Sári leszbikus szülőkről szóló, Anyáim története című filmet, de az alkotók szerint az utolsó pillanatban kivették a programból. A keresztény filmfesztivál szervezői szerintük arra hivatkoztak, hogy „többen feljelentették őket és petíció indult, hogy vegyék ki a programjukból a filmet”. A vasárnap véget ért fesztivál fődíját Visky Ábel Mesék a zárkából című filmje kapta (a filmről alább olvasható kritikánk).

Kapcsolódó
Apa elítélt bűnöző, de gyönyörű meséket ír
A Mesék a zárkából nem csak a rabok fantáziájáról szól, hanem arról is, milyen kérlelhetetlenül számolódnak fel a kapcsolatok, ha a börtön elválasztja a családokat.

Visky aztán a Facebookon köszönte meg a díjat, de reagált az Anyáim története visszavonására is. A rendező azt írja, nagyon elszomorította a hír, hogy „külső nyomásra, egy nappal a vetítés előtt a fesztivál kénytelen volt visszavonni a programjából Dér Asia és Haragonics Sári Anyáim története című, egy leszbikus pár örökbefogadási küzdelmeit bemutató, mély empátiát tükröző filmjét.” Visky meg is indokolta, mi a legnagyobb probléma ezzel a döntéssel:

A fesztiválvetítés kiváló lehetőség lett volna arra, hogy erről a rendkívül összetett, az elmúlt időszakban nagy társadalmi feszültséget generáló témáról őszinte és valódi párbeszéd induljon olyan emberek részvételével, akik nagy valószínűséggel sok tekintetben különbözőképpen látják a világot. A valódi párbeszéd feltétele nem az azonos gondolkodásmód, hanem a másik ember sajátos nézőpontjára való figyelmes nyitottság. Rossz érzés azzal szembesülni, hogy a fesztivált is életre hívó keresztény szellemiség meghatározó része ma Magyarországon – politikai érdekeket is kiszolgálva – nem a párbeszéd, hanem az elzárkózás kultúráját erősíti.

Visky arról is ír, az Újszövetséget újraolvasva tudatosult benne, Jézus milyen gyakran kezdeményezett párbeszédet a vallási és politikai elit által marginalizált, megvetett emberekkel, és nem félt attól, hogy ha közösséget vállal egy bűnös emberrel, akkor ő maga is bemocskolódik. Az egész poszt alább olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik