Kultúra a világ egy fura hely

Banán, az ökör, akiről egy várost neveztek el

Kerry Raymond / Wikimedia Commons
Kerry Raymond / Wikimedia Commons
Ausztráliában tényleg nincs lehetetetlen.

Az ország, ahol három méteres medúzákat mos partra a víz, heteken át esik biliárdgolyó méretű jég az égből, és kígyók pihennek a lehajtott vécéülőkék alatt, már az sem okozhatott problémát, hogy egy városnak egy ökör nevét adják.

A nevét sárgás színe miatt kiérdemelt Banánnak épp ez a sors jutott: a XIX. század derekán a közelben állt apró házak és juhakolok építésében, a különböző gépek szállításában, illetve a többi marha terelésében nyújtott segítségét a környéken élők ugyanis a halála után sem felejtették el, így előbb egy, a település mellett lévő szakadékba temették, majd a helynek a Banana Gully, azaz a Banán-hasadék nevet adták.

Néhány évvel később, a városka 1861-es alapításakor épp ezért nem is mentek túl messzire a névötletért, pedig számtalan lehetőségük lett volna arra, hogy egy jóval kevesebb szemöldököt felrántó nevet válasszanak.

Az 1880-as évek végén egy kisebb aranylázat is megtapasztalt, így többezres várossá vált Banana ma is létezik, lakóinak száma azonban csökken: a Budapest területének másfélszeresét elfoglaló területen 2006-ban még 627-en, tíz évvel később azonban már csak 356-an éltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik