Kultúra ismeretlen budapest

A kerület és a főváros tudta nélkül bővíti tulajdonosa a mátyásföldi Dozzi-villát

Houses of Budapest
Houses of Budapest
A főváros egyik legszebb szecessziós villájának kertjében egy minden lehetséges jogszabályt figyelmen kívül hagyó melléképület épül.

Budapest Főváros Kormányhivatala szeptember 6-án építésfelügyeleti eljárást indított, miután a XVI. kerületben található Dozzi-villát érintően bejelentést kapott egy rendeletekbe ütköző melléképület megépítéséről – tudta meg a Magyar Narancs.

A szecessziós villát az 1860-as években Kőbányán szalámigyárat alapító olasz vállalkozó, a legtöbbször Dozzi Józsefként emlegetett Giuseppe Dozzi építette a századfordulón a budapestiek kedvelt üdülőtelepévé vált Mátyásföldön.

A Paulheim József tervei szerint 1905-re megszületett épületen 2015-ben akkori tulajdonosa közel 700 millióért próbált túladni, később azonban már csak 620, majd 550 millió forintot  kért érte. A 2012-es helyreállítás óta újra eredeti díszeit mutató villa a tulajdoni lapok szerint idén márciusban kelt el: jelenlegi tulajdonosa egy Ecometalex Invest Kft, aminek központja az OPTEN céginformációs rendszere szerint 2021. júniusa óta épp ide van bejegyezve.

A főtevékenységként saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadásával, illetve üzemeltetésével foglalkozó cég ügyvezetője és többségi tulajdonosa Bakos Balázs, de kisebb tulajdonhányaddal a szintén Bakos által kézben tartott, fémhulladék-kereskedelemmel, illetve hulladékgazdálkodással foglalkozó csömöri székhelyű cég, az elmúlt három évben állandó 3,4-3,5 milliárd forintos árbevételű Ecometalex Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. is rendelkezik.

Az épületet a közelmúltban bővíteni kezdték: a Májusfa utcai oldalon lévő kerítés mellett egy melléképület építésébe fogtak, ezt a jelenlegi jogszabályok azonban nem teszik lehetővé. A fővárosi védelmet élvező Dozzi-villa mellett a kerületi építési szabályzat szerint mindössze egy melléképület helyezhető el, ez pedig már hosszú ideje a telken áll.

A most készülő második bővítés részben magát az épületet is takarja,

megsértve így egy fővárosi rendeletet is, ami meggátolja a ház képét esztétikai szempontból károsan befolyásoló, a jellegzetes településkép karakteréből kilógó bővítések építését.

Olvasónk fotója

A szabálytalanságok sora ezzel még nem ért véget: a kerületi rendelet szerint

az építési övezet telkein a közterülettől (így például az utcától) mért 10 méteres területen belül lábon álló kerti tető nem helyezhető el 

írja a Narancs, a 24.hu-hoz is eljuttatott fotókon pedig jól látszik: a járdától néhány lépésnyire már hetek óta kerti tető magasodik.

A lap értesülései szerint a Fidesz politikusa, Kovács Péter vezette önkormányzat jelezte a jogtalan építkezést az építésfelügyeletet ellátó kormányhivatalnak, így könnyen lehet, hogy ez alapján indult az eljárás.

A Magyar Narancs birtokába jutott dokumentum szerint a Fővárosi Önkormányzat Várostervezési Osztályától mindemellett nem kértek településképi véleményt, ami nélkül a kormányhivatal védett épületek esetében nem adhatna ki építési engedélyt. A XVI. kerület főépítésze levelet írt az ingatlan tulajdonosának, hogy mutassa be a terveket és állítsa le a munkálatokat, előzetes bejelentést ugyanis hozzájuk sem juttattak el,

így a munkák mindenféle engedély, vagy minimális jogalap nélkül indultak el.

Budapest főépítésze, Erő Zoltán álláspontja szerint településkép és az építészeti értékvédelem szempontjából az előkertben készülő építmény „nem kívánatos” még akkor sem, ha az építészetileg igényes megjelenésű, mert méreténél fogva a védett szecessziós épületet az utca felől jelentős mértékben takarná.

Olvasónk fotója Olvasónk szeptember 5-i felvételén jól látszik az épülő bővítés.

A Narancs értesülései szerint a tulajdonos ennyivel nem éri be, így a képen látható melléképületnél nagyobb beruházást tervez, így a villa utcáról való még nagyobb arányú takarása következhet be.

A 2020. március 1-jével a jegyzők építésügyi jogkörei a Kormányhivatalokhoz vándoroltak, így az építésfelügyeleti eljárás végső kimenetele dönti majd el, hogy milyen sors várhat a már megkezdődött munkálatokra. A fővárosnak eddig teljes egészében meg volt kötve a keze, egy szeptember 14-i hatállyal elfogadott rendeletmódosítás azonban lehetővé teszi nekik a településképi kötelezést, illetve bírságolást, ugyanerre pedig a kerület vezetésének is van módja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik