Kultúra

Meghalt Charlie Watts, a Rolling Stones dobosa

SUZANNE CORDEIRO / AFP
SUZANNE CORDEIRO / AFP

Nyolcvanéves korában meghalt a Rolling Stones dobosa, Charlie Watts – írj a BBC News egy közleményre hivatkozva. A legendás zenekar dobosa családja körében búcsúzott egy londoni kórházban.

A gyászhír alig pár héttel az után érkezett, hogy bejelentették, Charlie Watts nem vesz részt a zenekar amerikai turnéján, mivel épp egy közelebbről nem részletezett orvosi beavatkozás után lábadozik. Wattsot korábban, 2004-ben torokrák miatt kezelték. Watts akkor még abban reménykedett, hogy felépül a beavatkozás után. Most a közlemény nem részletezte Watts halála okát.

Charlie Watts eredetileg grafikusművésznek készült, később dobolni kezdett, majd 1963 januárjában csatlakozott a Rolling Stones zenekarhoz, Mick Jaggerhez, Keith Richardshoz és Brian Joneshoz. Watts tevékeny közreműködésével a Stones a világ egyik legnagyobb rockzenekara lett, jelentősége és sikere csak a Beatleséhez volt mérhető.

A dobost a nekrológok úgy méltatják, mint aki sosem a virtuóz dobszólók embere volt, hanem a Stones stabil, nyugodt szívverése, csaknem hat évtizeden át, és lehetőséget adott a többieknek, hogy villogjanak: „Charlie Watts megadja nekem a szabadságot, hogy repülhessek a színpadon” – mondta később Richards. Watts jazzen edződött dobolása a szakírók szerint a Honky Tonk Woman és a Gimme Shelter című klasszikusokban érhető tetten leginkább.

Maga Charlie Watts a magánéletben is olyan volt, mint a játéka: visszahúzódó, csendes ember, akit nem érdekelt a rockandroll életforma. Ezt bizonyítja az is, hogy haláláig hű maradt a feleségéhez, Shirley-hez, akit 1964-ben vett el, és egy kis angliai faluban éltek együtt. Ettől függetlenül Wattsnak is meggyűlt a baja az alkohollal a nyolcvanas években, de egy pár éves tumultuózus időszak után leküzdötte a problémát. Watts a Stoneson kívül is játszott több zenekarban, sőt, saját együttese is volt, Charlie Watts Quintet néven.

Charlie Watts halála azt is jelenti, mára csak Mick Jagger és Keith Richards maradtak a Rolling Stones első nagy felállásából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik