Kultúra

John Cleese megpróbál a cancel culture és a politikai korrektség mögé nézni

HENNING KAISER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
HENNING KAISER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

John Cleese a cancel culture témáját dolgozza fel a brit Channel 4 csatorna hamarosan induló tévésorozatában. Az új dokumentumfilm-sorozat a hírek szerint azt vizsgálja majd, hogy „miért próbálja az új woke generáció újraírni a szabályait annak, hogy mit lehet és mit nem lehet mondani”, írja a Guardian.

A John Cleese: Cancel Me című műsorban a brit komikus és színész különböző olyan személyekkel találkozik majd, akik azt állítják, hogy tetteik vagy kijelentéseik miatt „törölték” őket a közéletből, valamint olyan aktivistákkal, akik különböző közszereplők ellen kampányoltak.

Kapcsolódó
Az elnyomottak hangjának indult, lincselés lett belőle
Bár előre mozdított egy csomó időszerű változást, hogy a megnyilvánulásokért és tettekért felelősségre vonhatóvá váltak az emberek és a vállalatok, a cancel culture kétélű fegyver, és messze nem csak a szólásszabadság miatt lenne fontos újragondolni.

A műsorról szóló közleményben Cleese így fogalmazott:

Nagyon örülök, hogy lehetőségem nyílik arra, hogy a kamera előtt tájékozódjak az úgynevezett politikai korrektség minden aspektusáról. Nagyon sok mindent tényleg nem értek, például: hogyan vezetett a »Legyünk mindannyian kedvesek az emberekhez« kifogástalan alapgondolata abszurd esetekhez. Szeretném a különböző érveléseket egyenesen a nyilvánosság elé tárni, hogy az emberek tisztábban lássák, mivel értenek egyet, mivel nem, és mi az, amiben nem tudnak még mindig dönteni.

Korábban maga Cleese is a célkeresztbe került, amikor korábbi sikeres sorozata, a Waczak szálló egyik epizódját ideiglenesen elérhetetlenné tették, állítólagos rasszista kiszólások miatt.

„Az egyik dolog, amit az utóbbi 180 évben megtanultam, hogy az emberek humorérzéke nagyon sokféle. Vannak, akik megértik, hogy ha ostobaságokat adunk valaki szájába, akit ki akarunk figurázni, akkor nem a nézeteiket közvetítjük, hanem kigúnyoljuk” – mondta akkor válaszul Cleese, és hozzátette, a rasszista Gowan őrnagy is nevetség tárgya volt a sorozatban, véletlenül sem népszerűsítette a nézeteit senki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik