Kultúra

Kate Winslet és Amanda Gorman is felszólítja Bident, hogy védje meg az afgán nőket

Patrick Semansky-Pool/Getty Images/AFP
Patrick Semansky-Pool/Getty Images/AFP
Nyílt levelet írtak az elnöknek.

Több tucat nőjogi aktivista fordult nyílt levélben Joe Bidenhez és kormányához, arra szólítva fel a döntéshozókat, hogy ne hagyják magukra az afgán nőket és lányokat a kivonulás utáni helyzetben.

Azonnali cselekvés szükséges, hogy a veszélybe került afgán nőket megvédjük: nőjogi aktivistákat, újságírókat, oktatókat, civil szervezetek vezetőit, az emberi jogok védelmezőit. Mert ugyanazok a nőket, akik évtizedekig, magukat nem kímélve, az egyenlőség megteremtésének frontvonalában harcoltak, most épp magukra hagyják azok, akik fogadkoztak, hogy megvédik őket

–  írják a levélben, amelyet aláírt többek között Kate Winslet, Charlize Theron, a Facebook egyik vezetője, Sheryl Sandberg, és a fiatal költő, Amanda Gorman is, aki akkor vált világszerte ismertté, amikor év elején elmondta egy versét Biden elnöki beiktatásán.

Kapcsolódó
A „sovány, fekete lány”, aki ellopta a reflektorfényt Lady Gagáéktól Biden beiktatásán
Egy fiatal költő robbant be Amerika szívébe a szerdai ünnepségen.

Az amerikai hadsereg kivonulása után a tálibok nagyon gyorsan átvették a hatalmat Afganisztánban, Sahraa Karimi filmdendező egy hét eleji Facebook-posztban írta meg, milyen nőellenes intézkedések várhatók szerinte Kabulban, ha a világ nem tesz semmit:

Kapcsolódó
Afgán rendezőnő segélykiáltása mutatja meg, mi történik Kabulban
Sahraa Karimi a nők és a művészek elnyomásáról ír, és nem érti, a világ miért marad csendben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik