Kultúra

A múltam ugyanolyan makulátlan és hófehér, mint a jövőm – Galla Miklós ragaszkodik a Karinthy-gyűrűhöz

Beliczay László / MTI
Beliczay László / MTI

Galla Miklós újra felszólította a közmédiát, hogy adják át neki a kiemelkedő humoristatevékenysége elismeréséért a Karinthy-gyűrűt, amit júniusban kapott volna meg, ám akkor az MTVA úgy döntött, hogy mégsem kaphatja meg, mert szerintük Galla nem méltó a legnagyobb humoristakitüntetésre. Most Dobos Menyhérthez, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatójához és az MTVA szakmai kuratóriumához írott alábbi nyílt levélben jelezte újra igényét gyűrűre:

Tisztelt Dobos úr, tisztelt kuratóriumi tagok!

Ezúton kívánom felhívni a figyelmüket, hogy a Karinthy-gyűrű tőlem történő visszavonása teljesen igaztalan, bizonyíthatatlan vádak alapján történt. Semmiféle nyilvános meztelenkedésben nem vettem részt. Egy huszadrangú színészecske gyártott hamis bizonyítékokat ellenem.

A tehetségtelenség bosszúja a tehetség ellen.

A vádaknak semmilyen valóság alapjuk nincs. Rágalmak. Önök ezeket anélkül fogadták el, hogy engem megkérdeztek volna. Az értékrendem teljesen összeegyeztethető bármilyen európai, kulturált és magas művészi színvonalú értékrenddel. A múltam ugyanolyan makulátlan és hófehér, mint a jövőm. Humorista vagyok, színész, zeneszerző, dalszövegíró, színházi rendező és absztrakt festő.

Kérem, adják át a nekem jogosan járó, negyven év munkájával kiérdemelt Karinthy-gyűrűmet, és tegyék lehetővé, hogy ismét szerepelhessek a Közmédia rádiós és televíziós műsoraiban. Köszönöm.

Üdvözlettel: Galla Miklós

Mint azt júniusban megírtuk, a Kretén Színház művészei szerint egy májusi fellépésen Galla megbotránkoztatóan viselkedett, ám a humorista cáfolta, hogy ez lehetett az indok. Ő úgy tudta, politikai okból nem kaphatja meg a kitüntetést, mivel elterjedt róla, hogy részt vállalt Karácsony Gergely új mozgalmában, noha Galla azt állítja, sosem politizált.

Gallát a Telex megkérdezte erről a meztelenkedésről most, mire azt felelte, valóban történt ilyen, de az a gyűrű tervezett átadásának dátuma után hetekkel történt: „Nem lehet visszavonni a gyűrűt, hogy majd három hét múlva leszek egy műsorban. Nem tudtuk, hogy az MTVA váteszi képességekkel rendelkezik” – mondta Galla Miklós.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik