Nem minden volt azonban a szokásos, eleve nem nyáron, hanem év elején szokta az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkaluz az év legjobbjainak rangsorát közölni, és ez csak az egyik jele volt a pandémiának, és annak a hatásai közül a gasztronómiára. Nehéz év van mögöttünk, a legjobb éttermek közül is bezárt pár – mondta el az est műsorvezetője, Pindroch Csaba.
A világjárvány egy másik hatása a gálára, hogy egy újabb elismerést vezettek be, a Fair Play Díjat, amit annak az étteremnek osztottak ki, aki a munkavállalóiért a legtöbbet tette a vírushelyzetben.
Illetve még egy újdonság volt a 2004 óta létező díjátadónál (amely hat éve ugyanazt a független értékelési rendszert használja, és amellyel a nemzetközi elvárásokat is figyelembe veszik): a legjobb 10 étterem idén 12 éttermet jelentett, és így bekerülhetett két olyan étterem is, amely professzionális konyhát visz, de lazább szervizzel. A legjobbak közé három vidéki éttermet találhatunk, ennyit eddig még sosem.
A Top12 pedig:
- A Laurel Mede Ádám vezetésével. Nagyon fiatal, de annál tehetségesebb gárda, átlagéletkoruk 30 alatt van.
- A Dudás testvérek által vezetett Anyukám mondta étterem. Az encsi olaszok, akik a magyar és az olasz konyhában is otthon érzik magukat.
- Nyíri Szása és Kanász László séf által irányított Arany Kaviár, amely már több mint 30 éve várja vendégeit Budán, most éppen például a Golden Season menüjükkel.
- Az esztergomi Bistro 42, ahol a St. Andrea korábbi séfje, Barna Ádám kínálja az általa megálmodott újkori magyar gasztronómiát.
- Az Essência szintén új szereplő, a Costes Downtown korábbi séfjének, Tiago Sabarigónak és feleségének, Jenei Évának étterme. Nem meglepő, hogy portugál és magyar fogásokat találunk étlapjukon, az „Otthon” és „Itthon” menüjükön, amelyen megfér egymás mellett a túrógombóc és a tengeri fogás.
- A Pasztell különlegessége, hogy annak résztulajdonosa a két Michelin-csillagos olasz séf, Nicola Portinari, nála tanult Erdei János Olaszországban, aki most itthon olasz-magyar konyhát visz a helyen.
- A tatai Platán Gourmet. Fura is lenne, ha Pesti István lemaradna egy toplistáról. A Platán már korábban is a Tatára látogatók egyik fő célpontja volt, azóta azonban kettévált, a kifinomultabb Platán Gourmet csak idén nyitott.
- A Széll Tamás–Szulló Szabina páros egyik étterme, a komolyabb Stand, amit megnyitása után nem sokkal már egy Michelin-csillaggal méltattak.
- Ha már Széll és Szulló, akkor a „kistestvér”, a bisztró Stand25-öt is itt említjük meg, hiszen annak is sikerült bekerülni a legjobbak közé, szintén magyar konyháról van szó, de „felesleges újragondolások nélkül”, ahogy az a gálán elhangzott.
- Ha már Michelin, a Borkonyhával csillagos Sárközy Ákos vezette Textúra is a legjobbak közé került. Jelenleg a Textúra van nyitva Sárközyék egymással srégen szemben levő éttermeiből, vagyis a Borkonyha jelenleg még csak desszert étterremként üzemel egészen augusztus végéig.
- Ha pedig Sárközy, jöjjön zsűrikollégája, Rácz Jenő, aki – az eddig a Costesekkel a toplistára kerülő – Gerendai Károllyal megnyitotta a legséfközpontúbb budapesti helyet, egyfajta gasztrószínházat, a Rumour by Rácz Jenőt. Az étteremben a séf minden vendéggel az első falattól az utolsóig közvetlen kapcsolatban van egy vacsoránál.
- A nordic stílus hazai zászlóshajója, a Tóth Szilárd vezette Salt is felkerült a listára, és ezzel az északkelet-magyarországi ételek újrafogalmazásai is.
A Top10, illetve Top12 kihirdetése után érkeztek a különdíjak, amiből tízet osztottak ki:
- Fenntarthatósági Díj: a környezettudatosságot a középpontba állító Salt és Tóth Szilárd kapta meg.
- Az Év Ifjú Séftehetsége: Mede Ádám, ő volt tavaly is ennek a díjnak a díjazottja, de azóta nem igazán maradt ideje bizonyítania tehetségét.
- Az Év Alternatív Vendéglátóhelye: Pizza, kávé, világbéke. Az encsi Anyukám mondta-s Dudás testvérek helye, illetve most már kettő, mert Miskolc után Debrecenben is megnyitottak.
- Az Év Cukrászdája: ismét a Mihályi Patisserie Mihályi László vezetésével.
- Életműdíj: a Városligeti-tónál már mintegy 30 éve megtalálható Robinson étterem tulajdonosa, László Árpád kapta meg ki idén.
- Az Év szerethető étterme: a korábbi életműdíjas Rosenstein Tibor és a Rosenstein étterme érdemelte ki idén.
- Ugyanők kapták meg az újonnan létrehozott Fair Play Díjat is, mert a járvány alatt próbáltak minél többet megtenni a munkavállalóikért. A díjat az étterem másik arca, Rosenstein Tibor fia, Róbert vette át.
- Az Év szervizembere: harmadszorra is a miskolci Avalon Ristorantétől Bajusz Gergely.
- Az Év legjobb vidéki étterme az új koncepcióval jelentkező Paltán Gourmet lett.
- Az Év ígéretes étterme díjat az éppen hogy megnyitott Spago by Wolfgang Puck kapta, az osztrák születésű Puck a világ gasztronómiájának egyik sztárja, ő vezényli le immár több évtizede az Oscar-gálák vendéglátását is egyebek mellett.
Végül megnevezték az Év éttermét is, amely nem lett más, mint