Kultúra

Jackie Chan nagyra tartja a Kínai Kommunista Pártot, be is akar lépni

Valerie Macon / AFP
Valerie Macon / AFP
Szerinte a túl nagy szabadság amúgy sem való a kínaiaknak.

Idén nyáron lett száz éves a Kínai Kommunista Párt, amire természetesen nagy ünnepségek emlékeztettek, július 1-én beszédet mondott az ország teljhatalmú vezére, Hszi Csin-ping is. Az eseményen Jackie Chan is jelen volt, és nem pusztán arról beszélt, hogy büszke a kínaiságára, de feltétlen támogatását fejezte ki a párt iránt.

Világosan látom a Kínai Kommunista Párt nagyszerűségét, be fogja váltani amit ígér, és nem egy évszázad, de már évtizedek alatt. Be akarok lépni a pártba

– mondta a Global Times szerint a 67 éves filmes, aki egy kínai-japán háború idején született, hazafias dalt is elénekelt a rendezvényen.

Nem ez az első alkalom, hogy Chan nyilvánosan lelkesedik a párt iránt. 2008-ban sokan felháborodtak, amikor Chan kijelentette: támogatja a szigorú kínai cenzúrát és a média kontrollját.

Nem vagyok benne biztos, hogy kívánatos-e a szabadság. Össze vagyok zavarodva. Ha szabadságot kapsz, olyanná válsz mint Hongkong, ami nagyon kaotikus. Taiwan is nagyon kaotikus. (…) Egyre inkább úgy gondolom, hogy mi, kínaiak irányításra szorulunk. Mert ha ez nem lenne, mindenki azt csinálna, amit akar

mondta akkor a filmes, mire számos reakció érkezett. Egy hongkongi politikus például úgy válaszolt, hogy Chan megsértette a kínai népet, mert a kínai emberek nem háziállatok, akiket irányítani kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik