Kultúra

77 milliót ítélt meg a Filmintézet Hunyadi-tévésorozat előkészítésére

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
A My Bloody Valentine című horror rendezője lesz a kamerák mögött.

Évek óta szó van róla, hogy nagyszabású tévésorozat készül Bán Mór Hunyadi Jánosról szóló regényfolyamából, de a finanszírozásáról eddig nem volt hivatalos információ. Káel Csaba korábban arról beszélt, hogy magas szinten folynak tárgyalások, és akár a Netflix is gyárthatja a sorozatot. Erről továbbra sem tudni részleteket, de a Nemzeti Filmintézet honlapjára most felkerült, hogy a Tévés Döntőbizottság május közepén 76880400 forint támogatást ítélt meg gyártáselőkészítésre. A producer a kanadai magyar Rob Lantos lesz, aki sokat dolgozott együtt David Cronenberggel és Szabó Istvánnal is, illetve olyan filmeknek volt a producere, mint a Johnny Mnemonic – A jövő szökevénye vagy Az eljövendő szép napok. Rendezőként a szintén kanadai magyar George Mihalka szerepel a dokumentumban, akinek leghíresebb filmje az 1983-ban készült slasher horror, a My Bloody Valentine, ám az imdb.com alapján az elmúlt hét évben nem forgatott filmet. A forgatókönyvet pedig Lovas Balázs, Lengyel Balázs, Veress Attila és Ruttkay Zsófia írja.

Iparági berkekből lapunkhoz eljutott az az információ, hogy a Filmintézet több milliárdos gyártási támogatást nyújt majd a nagy költségvetésű sorozathoz, amelyben egyéb kormányzati és külföldi pénzek is lehetnek. A finanszírozás részleteire rá is kérdeztünk az NFI-nél, akik a következőt válaszolták:

Szíves türelmüket kérjük. A Hunyadi-sorozat nemzetközi koprodukcióban készül, hamarosan a külföldi partnerekkel együtt tájékoztatjuk a sajtót a részletekről.

Nem ez az első Hunyadi-témájú, nagyszabású filmes projekt, ami felmerült a magyar filmgyártásban az utóbbi tíz évben. Az Andy Vajna vezette Filmalap többször is támogatta Az utolsó bástya című történelmi filmet, amelyet Szász János rendezett volna. A filmtervet heves támadások érték – többek között a Hunyadi-regényeket író Bán Mór részéről is –, hogy nem elég hazafias. Szász végül kiszállt a projektből, a filmügyi biztosnak kinevezett Káel Csaba pedig az utóbbi években nyilvánvalóvá tette, hogy ez a film már nem fog elkészülni. Helyette viszont elkezdték a Bán Mór-féle Hunyadi-sorozatot felkarolni.

A döntésekből kiderül, hogy a Hunyadi-sorozat támogatása mellett Eperjes Károly tévéfilmjének, a Rákosi-korszak keresztényüldözéseiről szóló Krisztus ingének is megítélt pótlólagos támogatást a Filmintézet. Ezt eredetileg 300 millióval támogatták, amit az utóbbi hónapokban, két részletben 63 millióval egészítettek ki.

Kapcsolódó
Eperjes Károly a Rákosi-korszak keresztényüldözéséről forgat filmet
A Krisztus inge című film forgatása április közepén kezdődött el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik