Kultúra

Eperjes Károly a Rákosi-korszak keresztényüldözéséről forgat filmet

Szabó Adrienn
Szabó Adrienn

Az Eperjes Károly rendezésében készülő Krisztus inge című film forgatása április közepén kezdődött el az egyik leglátogatottabb hazai keresztény zarándokhelyen, Máriabesnyőn, és az ’50-es évek azon időszakát idézi fel, amikor az ÁVH brutális támadást indított a hazai szerzetesrendek és egyházi közösségek ellen. Ennek az elkerülhetetlen küzdelemnek a fordulataival szembesít a valós eseményeken alapuló film, amelynek középpontjában a hit pajzsával küzdő ferences szerzetes, Leopold atya és a fiatal, ambiciózus ÁVH-s vallatótiszt, Keller főhadnagy párharca áll – írja a Nemzeti Filmintézet a filmről.

Több mint hetven éve, 1950. június 8-áról 9-ére virradóan, egyetlen éjszaka alatt, sok ezer embert hurcoltak el erőszakkal a kolostorokból, rendházakból. Voltak, akiket börtönbe, másokat internálóhelyekre, a sztálinvárosi építkezésekre vittek. Nem sokkal később – négyet leszámítva – az összes magyarországi szerzetesrendet betiltották, felszámolták, és minden értéküktől megfosztották. A magyarországi kereszténység legsötétebb időszakáról ez lesz az egész estés filmfeldolgozás.

A Nemzeti Filmintézet 300 millió forintos támogatásával készülő Krisztus inge 30 naposra tervezett forgatása várhatóan május végig tart majd. A számos helyszínen és két idősíkban játszódó filmhez többek között Máriabesnyőn, Soponyán, illetve Budapesten rögzítenek jeleneteket. A járványhelyzetre tekintettel a legszigorúbb biztonsági előírások betartása mellett zajlanak a munkálatok.

A főszerepeket Telekes Péter, Gál Tamás, Pásztor Erzsi, Eperjes Károly, Nemcsák Károly, Jakab Tamás és Tóth János Gergő alakítják, míg a mellékszerepekben többek között Derzsi János, Koltai János, Tordai Teri, Császár Angéla, és Tóth Auguszta lesz látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik