Kultúra

Mécs Mónika: A művészet sosem kormánypárti, nem tartozik sehova

Monika Skolimowska / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Monika Skolimowska / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
A producer szerint fontos lenne, hogy legyen egy nagyjából egységes értékrend, amihez mind tartjuk magunkat, és akkor mindegy lenne, melyik oldal kormányoz.

A művészet sosem kormánypárti, nem tartozik sehova. Rezonál, áramlik, szabad és nem beskatulyázható. Ez a lényege

– mondta Mécs Mónika, a Testről és lélekről és A feleségem története producere a HVG360 interjújában annak kapcsán, hogy vajon igazságosabb volt-e a Vajna-féle filmtámogatási rendszer, mint a jelenlegi. Szerinte az igazságosság helyett a filmszakmai szempontokra kell fókuszálni, amelyek mintha jobban érvényesültek volna Andy Vajna idején, és szomorú látni, hogy neves, tehetséges filmkészítők nem kapnak lehetőséget, ugyanakkor, mint fogalmazott, semmi sem fekete-fehér, hiszen ők például A feleségem története kapcsán – mely a tegnap kezdődött cannes-i filmfesztiválon debütál – minden segítséget megkaptak.

Kapcsolódó
A világot gengszterek irányítják – Spike Lee megadta a cannes-i filmfesztivál alaphangját
Négy magyar filmmel a programbvan elindult a 74. cannes-i filmfesztivál.

A beszélgetésben szó esett sok egyéb mellett arról is, hogyan látja a jelenlegi magyar közéletet.

Ami ma a politikai térben zajlik, nem felel meg az ízlésemnek. Nem vagyok politikus alkat, azt hiszem, többet segítek, ha filmeket csinálok és beszélek ezekről a témákról. Ugyanakkor szerintem a magyarok sikerének és tehetségének egyik fő pillére, hogy sokfélék vagyunk, sokféleképpen gondolkodunk, beleértve az összes kisebbségünket, bevándorlóinkat. Annak vagyok a híve, hogy virágozzék sokféle virág. Sárdobálás helyett egy olyan országban szeretnék élni, ahol teljesen mindegy, melyik oldal van hatalmon, mert létezik egy nagyjából egységes értékrend, amelyhez így vagy úgy, de mindenki tartja magát

– mondta el Mécs Mónika. A teljes beszélgetés a HVG360 oldalán, előfizetés ellenében olvasható el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik