Kultúra ismeretlen budapest

Zuglóban áll a világ egyetlen, S alakú paneltömbje

Varga Csaba / Füredi úti lakótelep / Facebook
Varga Csaba / Füredi úti lakótelep / Facebook
Illetve állhatna, ha nem csak optikai csalódásról lenne szó.

A főváros ötödik legnagyobb lakótelepét, a több mint 12 ezer lakást magában foglaló Füredi utcai lakótelepet a kettes metró építése hívta életre. Megszületésének azonban ára volt: a városvezetés által készített rendezési terv a változó állapotú épületekkel teli kertvárosias negyed, Rákosfalva majdnem teljes egészét kiradírozta a városképből, hogy a helyükre többek közt a dán Larsen-Nielsen cég technológiáját használva megszülető paneleket építsenek.

A jórészt tíz-, de tizenhat-, négy-, illetve ötemeletes tömböket is magukban foglaló házak alkotó telep megszületése felett a kor legismertebb építészei őrködtek: a térszerkezet Mester Árpád, a lakóépületek Gáspár Tibor és Vadász György, a közösségi terek Ágoston Miklós, az üzletek Vadász György, az iskolák és óvodák pedig Kévés György tervasztalán születtek meg, 1978-ra pedig mind elfoglalták a helyüket a területen.

Az utcák felé mutatott képük évtizedeken át változatlan maradt, az utóbbi évek panelprogramjainak köszönhetően azonban sok esetben nem csak jobb szigetelést, illetve felújítást kaptak, hanem különböző mintázatok is kerültek rájuk.

Google Earth A Google felvétele a Vezér utcai épületről

Ez a változás önmagában talán egyáltalán nem tűnik érdekesnek, a Vezér utca 71. egyik véghomlokzata előtt azonban nem lehet szó nélkül elmenni, hiszen annak kék részei a megfelelő napszakban nézve beleolvadnak a felhőtlen égbe, azt az érzetet keltve, mintha egy S alakú épületet néznénk éppen – vette észre Varga Csaba, aki a Füredi utcai lakótelep saját Facebook-csoportjában osztotta meg a képeit:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik