Kultúra

Az atombomba nyomait is eltávolító szerként reklámoztak hetven éve egy amerikai szappant

National Nuclear Security Administration
National Nuclear Security Administration
A New York-i Flobar hetven évvel ezelőtt mindent megtett azért, hogy még többen vásárolják a termékét.

A hat éven át húzódó második világháborút két amerikai atombomba zárta le, az Egyesült Államok azonban csak négy éven át maradt a világ egyetlen atomhatalma, 1949. augusztus 29-én ugyanis a Szovjetunió sikeres robbantást hajtott végre a negyedmillió ember lakta sztyeppe közepén.

Az RTS-1 kódjelű projekt sikere még mérgesebbé tette a két nagyhatalom közti rivalizálást, hosszú éveken át pedig mindkét ország lakói tartottak attól, hogy az életük bármelyik pillanatban veszélybe kerülhet.

A legnagyobb félelmet nyilvánvalóan mindkét oldalon az atombomba bevetésének lehetősége váltotta ki, így a vezetők oktatófilmek kiadásával, tömeges előadásokkal, valamint óvóhelyek építésével próbálták minimalizálni a veszélyt. A változásra természetesen a különböző vállalatok is felfigyeltek, és megpróbálták ezt többé-kevésbé a maguk javára fordítani – kevés üzletember volt azonban annyira gátlástalan, mint a Flo-Bar Ltd. New York-i központjában ülők, akik arra jutottak, hogy folyékony szappanjukat

A-Bomb Detergent néven kellene forgalmazni

– írja a Snopes.

Snopes

A leginkább atombomba-tisztító, vagy atombomba-lemosóként fordítható terméknév mellé egy hangzatos marketingszöveg is került, ami szerint a termék egyszerűen csak eleget tesz az Atomenergia Bizottság ajánlásának, miszerint a testen megülő vagy a bőr természetes faggyúrétegére tapadó radioaktív port bizony le kell tisztítani.

LÉGY FELKÉSZÜLT… Védd meg a családod és magad azzal, hogy a FLOBAR DETERGENT-et MINDIG kéznél tartod. VEDD MEG A SAJÁTOD MOST!

– zárul a szöveg, ami után nyilván csak kevesen gondolták úgy, hogy mindez csak egy kisstílű átverés, és máris kitöltötték a rövidke megrendelőlapot.

 

Kiemelt kép: az Operation Teapot 1955. április 15-i robbantása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik