UIP-Duna Film
Kultúra

Ha forró a nyár, lehűtenek a kopasz férfiak, tankokkal

A Halálos iramban-sorozat kilencedik alkalommal söpör végig a világon. Elpusztíthatatlan, mint egy vírus, és oltásra, köszönjük, nincs is szükség. Ki ne akarná látni, amint Vin Diesel magára robbant egy bányát, tankkal kilő egy vadászrepülőt, vagy megsimogatja a kisfia arcát? Számít az, hogy a Kengyelfutó Gyalogkakukk üldözésjelenetei kisrealista pszichodrámák ehhez a filmhez képest? Egy filmsorozat kilencedik részénél már fölösleges fanyalogni. Kritika.

A művészetek alapszabálya, hogy ha elég hosszú ideig csinálod ugyanazt, előbb-utóbb közönséged is lesz, amely értékel majd. Vincent van Gogh pályáján sajnos csak a halála után érkezett el ez a pillanat, de Vin Diesel még életében megcsinálta.

Mindenki százszor elmondta, leírta, hogy a Halálos iramban irtózatos primitívség, civilizációnk intellektuális csődjének egyik látványos bizonyítéka. Erre mi történik négy, öt, hat, nyolc Halálos iramban-film után? A Guardian arról közöl cikket, hogy a Halálos iramban 9 menti majd meg a koronavírusba beleroppanó mozikat.

Az irónia az, hogy nincs irónia: ma az emberek, köztük olyanok, akik azzal hízelegnek maguknak, hogy maradtak ép agysejtjeik, alig várják a következő lehetőséget, hogy két és fél órán át nézzenek egy szénné gyúrt, tarkopaszra nyírt, 54 éves férfit, amint kocsival hozzávág egy tankot egy vadászrepülőhöz.

UIP-Duna Film

Sosem volt kétséges, hogy az ilyen filmeknek mindig lesznek lelkes nézői, de valamikor a harmadik rész környékén azért felvetődött, hogy mindez megmarad a dvd-tékák alsó polcain. Ám a végén Vin Diesel nevetne, ha képes lenne rá, mert a dvd-tékáknak se híre, se hamva, ő viszont még mindig a volán mögött ül. A siker egyik záloga Justin Lin rendező volt, akinek a mostani epizódot is köszönhetjük. Vezényletével tíz éve a sorozat szintet lépett, és a piti autóversenyek meg a nyugati parti kokainbárók lábszagú vidékéről átlépett a hatalmas költségvetésű városnéző túrák világába.

Azóta minden rész ugyanúgy épül fel: hőseink elutaznak öt-nyolc festői városba, ott kárrendezési szándékok nélküli ripityára törik az olyan emberek autóját, mint amilyen én vagyok, közben megmentik a világot.

A visszatérő szereplők néha jók, néha gonoszak, aztán cserélnek. Két kivétel van, akik csak a jófiúk posztján játszanak: Vin Diesel, aki soha nem inog meg, és Paul Walker, aki 2013-ban meghalt, de a Halálos iramban-filmekben még mindig úgy csinálnak, mintha a karaktere, Brian életben lenne. Az új epizódban ő vigyáz Diesel, azaz Dom gyerekeire, amíg apa rárobbant valami bányát egy fél hadseregre.

UIP-Duna Film

A Halálos iramban 9 története lényegtelen. Visszatérnek benne a Diesel-féle törzsgárdához menet közben, sok pénzért csatlakozó filmsztárok: Kurt Russell, Helen Mirren és Charlize Theron, aki egy dobozban tölti a játékidő jelentős részét. Felidézik, hogy egyszer régen Gal Gadot is játszott ebben a sorozatban, ami őszintén meglepett, noha láttam az összes részt. Dwayne Johnson nem ért rá – ő a ráadásként forgatott Hobbs és Shaw-ban vitézkedett –, de az alkotók gondoskodtak arról, hogy ne maradjon pankrátor nélkül a csapat. John Cena ugrik be főgonoszként, aki egyben Dom Toretto öccse. Kicsi a világ, de a család nagy.

Ez a mondat nem hangzik el a filmben, de biztosan csak véletlenül hagyták ki. A Halálos iramban 9 ugyanis, előzményeihez hasonlóan, az egymondatos, óceánmély bölcsességek filmje. A szövegeket Friedrich Nietzsche Így szólott Zarathustrájának modorában vetették papírra az egzisztencialista filozófia, a Dodge Charger és a latino hip-hop iránt egyformán lelkesedő szerzők:

  • „Meghaltam, hogy túl tudjunk élni.”
  • „Aki vigyáz, az sérül meg.”
  • „Meg kell békélnie a múlttal, aki tervez a jövővel.”
  • És persze a legjobb: „Imádok gazdag lenni!”

Valójában alig van értelme önálló filmként kezelni a Halálos iramban 9-et, a sorozat ugyanis már régóta egy olyan mozgóképfolyamként működik, amelynek csak szükségből vannak különálló darabjai, egyébiránt összetartozó és egymásba mosódó szappanopera-folytatásokat látunk. Volt idő, amikor még el lehetett különíteni egymástól az epizódokat. Ott az első és eredeti, aztán a gettós, amelyben a két éve elhunyt John Singleton rendező gondoskodott Tyrese Gibson és Chris „Ludacris” Bridges gondtalan, kényelmes öregkoráról, ők ugyanis a Halálosabb iramban óta majdnem minden részben megjelennek és felveszik a csekket. A harmadik rész volt a tokiói futam, ismeretlen arcokkal, de közülük is behívják a mai napig azt, aki éppen ráér. Általában mindenki ráér, mert más munkájuk nem nagyon van Hollywoodban.

UIP-Duna Film

Innentől kezdve rajongó legyen a talpán, aki szét tudja szálazni az egyes részeket. Meglepetésre a sorozat pontosan itt lényegült át azzá a benzingőzös, agyatlan filmmasszává, amely ellen már képtelen volt védekezni a nemzetközi közönség kollektív immunrendszere.

A Halálos iramban lett az új Mission: Impossible, a Mission: Impossible lett az új James Bond, a James Bondot pedig már csak öregemberek nézik.

2015-ben a sorozat katartikus pillanattal szolgált: a Halálos iramban 7 végén úgy búcsúztatták el a forgatás közben életét vesztő Paul Walkert, hogy Diesel karaktere egyszerre beszélt a filmbeli Brianről és az elhunyt színészről. A gyászszünet után az üzem újraindult és azóta is működik, de hasonlóan megrendítő jelenetet nem láthattunk, és nem is fogunk.

A Halálos iramban 9 bemutatójának napjára 38 fokot jósol az időjárás-jelentés. A film két és félórás, a moziban megy a légkondi. Jó szórakozást!

Halálos iramban 9 (F9), 2021, 145 perc. 24.hu értékelés: 5,5/10

Ajánlott videó