Kultúra

Hodász atya keményen nekiment az egyházi zaklatásokról szóló könyv szerzőjének

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Egyházi körökben jelentős vitát váltott ki Perintfalvi Rita teológus Amire nincs bocsánat – Szexuális ragadozók az egyházban című könyvének megjelenése, amely a katolikus egyház kötelékében, papok által elkövetett szexuális abúzusokról szól.

A világi körökben is ismert, influenszerként is egyre népszerűbb pap, Hodász András most húszperces videót szentelt Perintfalvi könyvének. Ebben leszögezi, hogy személyesen is ismeri a szerzőt, a könyvet ugyanakkor kemény kritikával illeti. Azt mondja, „megengedhetetlenül szakmaiatlan”, ahogy az abúzusok pszichológiai hátteréről a komoly pszichológiai képzetséggel nem rendelkező Perintfalvi ír. Hodász mond ennél erősebbet is: szerinte tiszteletlenség és súlyos etikátlanság, illetve veszélyes is kellő pszichológiai szaktudás és felkészültség nélkül a szexuális bántalmazás áldozataival beszélgetni.

A pap hozzáteszi, a könyvet fölöslegesen hatásvadásznak tartja, a címe nem a megbékélés felé mutat. Továbbá indokolatlannak tartja azokat a részeket, amelyekben szerinte a szerző kirohanásokat intéz az egyházi tekintély ellen.

Perintfalvi Ritával nemrég mi is interjút készítettünk. Többet között azt mondta, nem gyűlöli a katolikus egyházat, inkább azon dolgozik a könyvben megszólaló áldozatokkal együtt, hogy az egyház megtisztuljon.

Kapcsolódó
„Hogy bízzak meg ezek után egy papban?”
Nem gyűlölöm a katolikus egyházat – nyilatkozta a 24.hu-nak Perintfalvi Rita, akinek a napokban jelenik meg az Amire nincs bocsánat című könyve, melyben az egyházon belüli szexuális bántalmazások ügyét dolgozza fel. A katolikus teológus szerint végtelen a gonoszság, amivel szembe kellett néznie, és még a szadizmusnál is van gyötrőbb bántalmazás.

Hodász Andrással még tavasszal beszélgettünk hosszabban. A zaklatási ügyekről akkor azt mondta, az ő egyházmegyéje humánusabban és szakszerűbb módon kezeli a zaklatásos ügyeket, mint az állami szervek.

Kapcsolódó
„Ahogy a hívek kérik: egyik nap Orbánért imádkozom, másik nap Gyurcsányért”
Bizonyos kérdésekben konzervatív, más ügyekben liberális álláspontot képviselek, így aztán mindig másokat sértek meg – mondja Hodász András katolikus pap, aki nemrég újra indította a Papifrankó YouTube- és Instagram-csatornáját. Interjú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik