Kultúra

Vidnyánszky Attila minden értéket sajnál, ami eltűnt az ő munkahelyéről

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Vidnyánszky Attila csütörtökön ismertette az általa vezetett Nemzeti Színház következő évadának műsortervét. A sajtótájékoztatón villáminterjút adott az Indexnek. Elmondta, azt tapasztalja a színházi szakmában, hogy nehezen térnek vissza a dolgok a régi kerékvágásba, a nézők egyelőre „okosak és félnek”, kivárnak a jegyvásárlással.

Ha három év múlva azt tudja mondani a magyar színházi szakma, hogy újra nyolcmillió jegyet adtunk el, az már zseniális lesz

– értékelte a járvány színházakra gyakorolt hatását Vidnyánszky.

Az Index röviden a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végrehajtott térfoglalásról is kérdezte őt. Az alapítványi modellre való átállás miatt távozó oktatókról azt mondta, „nem én küldtem el őket, ők álltak fel. Nem az én döntésem volt, tehát nem az a kérdés, hogy én sajnálom-e vagy sem.” Hozzátette:

Minden tudást, minden értéket sajnálok, ami már nincs abban az intézményben, amelyben én is dolgozom.

Szóba került az is, hogy egykori tanítványa és a Nemzeti Színház színésze, Berettyán Nándor 28 évesen, idén júliustól a Karinthy Színház igazgatója lesz, ahol saját bevallása szerint egyetlen előadást sem látott. Vidnyánszky elmondta, ő azt javasolta Berettyánnak, ne fogadja el a színházigazgatói felkérést.

Tudtam az ambícióiról, már első évfolyamon saját csapatot szervezett, meg is rendezte A walesi bárdokat, vizsgán is bemutattuk. Minden igazolódott, amitől óvtam, és továbbra is féltem őt, mert nem biztos, hogy kész van erre. Ezért javasoltam, hogy gondolja át erősen. De így döntött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik