Kultúra

Egyetlen előadást sem látott a Karinthyban a színház frissen kinevezett igazgatója

Partizán
Partizán
Berettyán Nándor ugyanakkor ezt nem tartja problémának, mert, mint mondja, azért tudni lehet, nagyjából mi van.

Négy hete mentem haza a zöldségestől, csörgött a telefonom, Szabó László, a Teátrumi Társaság főtitkára hívott. Fogalmam sem volt, mit akar, azt hittem, hogy focizni hív

– mesélte Berettyán Nándor a Partizánban kinevezése furcsa körülményeiről. Ehelyett, mint tudjuk, Szabó a Karinthy Színház igazgatói posztját ajánlotta fel neki. A színész kinevezése azért váltott ki némi megütközést a szakmában, mert Berettyán Nándornak nemcsak színházi vezetői tapasztalata nincsen, de színészi is mindössze négyévnyi, ugyanis csak 2017-ben végzett a Kaposvári Egyetem színészosztályában. Ott Vidnyánszky Attila tanította, és ő hívta a diploma után a Nemzeti Színházba is, ahonnan július 1-gyel távozik, hogy ő vezesse tovább a Karinthy Színházat, ahol, mint az interjúból szintén kiderül, korábban sosem látott előadást. Szerinte ugyanakkor ez nem okoz gondot, hiszen, mint fogalmazott

azért tudja az ember, hogy nagyjából mi van.

A döntés, hogy ő lesz az igazgató, alig pár napos, így még nem tudja pontosan, hogy milyen csapattal indul el a munka, és azt sem állítja, hogy nagyon átlátná a színház gazdasági helyzetét vagy szervezeti-működési gyakorlatát, de, mint mondja, majd beletanul. Egyébként sem látja problémásnak, hogy ilyen fiatalon színházat vezessen, egyrészt mert a kortárs színházi élet más prominens figurái is hasonlóan fiatalon kezdtek, másrészt mert generációja mindig arról beszél, hogy szeretnének lehetőséget kapni, így neki kötelessége elfogadni egy ilyen lehetőséget.

Az interjúban az is szóba került, hogy, bár korábban nem akart színész szakon egyetemre menni, amikor hallotta, hogy Vidnyánszky Kaposváron osztályt indít, biztos volt benne, hogy oda akar járni, és tőle akar tanulni, ugyanis Vidnyánszky debreceni munkássága nagy hatással volt rá. Az SZFE egyetemfoglaló hallgatói szerinte csak azért zárkóztak el Vidnyánszkytól, mert nem ismerték, és egyébként is felháborító, ahogy Vidnyánszky kapcsán sokan megnyilvánulnak.

Mint ismeretes, a Karinthy Színház alapítása óta magánszínházként működött, majd a 2020 elején került a Vidnyánszky vezette Teátrumi Társaság tulajdonába. Földes Eszter színésznő akkoriban arról beszélt a nyilvánosság előtt, hogy a színház addigi igazgatója, Karinthy Márton halála előtt szóban őt bízta meg a színház művészeti vezetői feladataival, ám végül ezt a pozíciót nem kapta meg. A színház új vezetője Bakos-Kiss Gábor lett, akit annak idején Vidnyánszky hívott a debreceni Csokonai Színház társulatába, majd a Nemzetibe. Tőle veszi át most a színház vezetését Berettyán Nándor. Bakos-Kisst új szerep várja: július 1-től a Győri Nemzeti Színház igazgatója lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik