Kultúra

A Természetes fény volt a legjobb film Teheránban

Vertigo Média
Vertigo Média
Nagy Dénes filmje a berlini elismerés után újabb komoly díjjal gazdagodott.

A legjobb film díját nyerte el a Természetes fény a 38. Fajr Nemzetközi Filmfesztiválon Teheránban. A közel-keleti filmmustra a járvány miatt tavaly elmaradt, idén viszont több mint háromszáz alkotásnak adott bemutatkozási lehetőséget május 26. és június 2. között, a hibrid formában, online és hagyományos jelenléti vetítéseken. Az erős mezőnyből Nagy Dénes filmje kapta meg a fesztivál legfontosabb elismerését a június 2-i online díjátadón.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Természetes fény a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik, itt, jóval a front mögött teljesít szolgálatot Semetka István, egy magyar földműves, aki az egyik gyalogos honvéd alakulat szakaszvezetőként járja a vidéket illegális partizáncsoportok után kutatva.

A film márciusban az ez évi Berlinalén kezdte meg fesztiválturnéját, onnan a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvével távozott, azóta pedig sorra járta-járja a világ fesztiváljait. A film moziforgalmazási jogait többek közt Franciaország, Anglia, Görögország, a Benelux államok, Portugália, Törökország, Csehország és Szlovákia, valamint Lengyelország, a skandináv országok, illetve Oroszország is megvásárolta. A Természetes fény magyar-lett-francia-német nemzetközi koprodukcióban jött létre. A magyarországi bemutató idén ősszel várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik