Kultúra

Megtudtuk, kik szerepelhetnek az őszödi beszédről szóló politikai krimiben

DIMITAR DILKOFF / AFP
DIMITAR DILKOFF / AFP
Hatalmas a titkolózás a készülő film körül, pedig már javában forgatják. A szereplőgárda egy részének kilétét kiderítettük: Bánovits Vivianne és Mózes András főszerepben látható majd, de játszik majd Trill Zsolt is.

Február végén elsőként írtuk meg, hogy nagyszabású politikai krimi készül a 2006. őszi eseményekről: a cselekmény az őszödi beszéd kiszivárogtatása körül forog majd. A filmet nagy titkolózás övezi, cikkünk megjelenése óta sem adtak róla semmiféle hivatalos tájékoztatást. Információink a Mega Film Kiadó Kft. gyártja, amely a Filmirodánál be is jegyeztetett egy készülő filmet A hazugság ára címen, 800 milliós tervezett költségvetéssel.

Kapcsolódó
800 millióból foroghat politikai krimi az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról
Nemzetközi stábot ígérnek, de a filmtervet egyelőre nagy titkolózás övezi.

A cég ügyvezetőjét és egyik tulajdonosát, Kálomista Gábort februárban és azóta is kerestük az üggyel kapcsolatban, de emailben és telefonon sem kívánt lapunknak nyilatkozni, ahogy a castingot végző Universe Management Kft. ügyvezetője sem. Ám a film forgatása azóta már biztosan elkezdődött, amit a köztéri díszletek tettek egyértelművé: több lap is közölt fotókat arról, hogy kiégett autók és rohamrendőrök tűntek fel a Szabadság téren, a 2006-ban a tüntetők által megostromolt egykori tévészékház körül.

Korábbi cikkünkben írtunk arról is, hogy nem ment könnyen a szereplők megtalálása, mivel számos megkeresett színész nem akarta a nevét és arcát adni a politikailag érzékenynek tűnő projekthez. Lapunknak két színész is nyilatkozott, akiket ismeretlenül, Facebookon kerestek meg az ígéretes főszerep-lehetőséggel, de végül egyikük sem ment el a castingra.

Nagyon sokszor elismételte, hogy fikciós film, majd meglepő gyorsasággal mondta, hogy 2006, őszödi beszéd, ilyesmi a téma, érdekel-e a főszerep

– idézte fel a beszélgetést egyikük, aki attól tartva maradt távol, hogy a film a politikai csatározások kellős közepébe kerülhet. Másikuknak nem lett volna baja a témával, de szakmabeli ismerőseitől tájékozódva és a projekt egész időzítését mérlegelve arra jutott, hogy jobb, ha kimarad belőle. Az is furcsa volt neki, hogy túl közeli forgatáskezdésről beszéltek, ahhoz képest, hogy még a főszereplők sem voltak meg. „A kapkodás miatt is azt éreztem: lehet, hogy itt nem művészi célok dolgoznak a háttérben, hanem valami más. Márpedig színészként csak olyanhoz akarom adni az arcom, amit később is vállalhatónak tartok” – mondta, hozzátéve, hogy a színházi és filmes berkekben zajló politikai csatározások nem az ő generációjának a harcai, ezért nem is kívánja folytatni őket

Meglettek a főszereplők

A forgatás megkezdése persze jelzi, hogy megtalálták a két főszereplőt, aki friss információink szerint két 1990-es születésű színész, Bánovits Vivianne és Mózes András lesz. Bánovits eddig olyan filmekben játszott kisebb-nagyobb szerepeket, mint az 1945, a Pappa Pia, az X, a rendszerből törölve, illetve a Pillangó, és feltűnt több sorozatban is (Haction, Egynyári kaland, Munkaügyek, Drága örökösök). 2012 és 2017 között a Thália Színház tagja volt, Mózes András pedig jelenleg is az, vagyis annak a színháznak a társulatában dolgozik, amelynek a filmet is készítő Kálomista Gábor az ügyvezető igazgatója.

Bánovits Vivianne-t telefonon értük el; sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta, hogy szerepel a filmben. Mózes Andrást emailben kérdeztük ugyanerről, de nem válaszolt megkeresésünkre. Az utóbbi hetekben mindenesetre mindkettejük posztolt az Instagramon olyan forgatási fotót, amelyik ránézésre passzol a film témájához: Bánovits egy „színész” feliratú széken ül a Kossuth téren, a Parlament előtt, és olyan hashtagekkel osztotta meg a képet, mint #myjob, #movie, #action. Ám hét eleji érdeklődésünk után a fotó eltűnt Instagramjáról. Mózes András április végén osztott meg egy hasonló képet, amelyen ugyanolyan „színész” feliratú forgatási székben ül egy parkban, és a kormányzati autókhoz hasonlító fekete Audik állnak a háttérben.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MÓZES ANDRÁS (@mozesandras)

A film cselekményéről mindössze annyi tudható, amennyi abból a 24.hu birtokába került levélből kiderült, amit a castingra behívott színészeknek küldtek ki.

Amikor egy ambiciózus, de elnyomott közvéleménykutató szakember rájön, hogy a főnöke részt vett egy botrányos hangfelvétel kiszivárogtatásában, úgy dönt, fényt derít az igazság részleteire, hogy azzal jobb pozíciót zsarolhasson ki magának. Összeáll újságíró szerelmével, és nyomozni kezd, de mivel hamar konfrontálódik a főnökével, egy nagyhatalmú kör célpontjává válnak

– olvasható a rövid szinposzisban. Az nem egyértelmű, hogy a közvéleménykutató szakember és az újságíró közül melyik a női és melyik a férfi karakter, de minden bizonnyal ez lesz a két főszerep a filmben. A további karakterekről még kevesebbet tudni, így arról is, hogy Gyurcsány Ferenc bármilyen minőségben felbukkan-e a filmben, és ha igen, ki alakítja.

Arról értesültünk, hogy a szereplőgárda további tagja lesz Zayzon Zsolt, Szikszai Rémusz és Trill Zsolt is. Zayzon, aki szintén a Kálomista vezette Thália tagja, telefonon meg is erősítette, hogy szerepel a filmben, de további részleteket nem árulhatott el, mert titoktartási szerződést írt alá. Titoktartási szerződésre hivatkozott Trill Zsolt is, aki azt javasolta, kérdezzük a producereket. Érdeklődésünkre Szikszai Rémusz is megerősítette, hogy felbukkan a filmben, de hozzátette, hogy csak egy pár mondatos, nem is nevesített szerepről van szó, amit ő kiemelt statisztaszerepnek nevezne. Nem látta a forgatókönyvet, csak azt az oldalt kapta meg belőle, ami rá vonatkozott. A lapunknak februárban nyilatkozó színészeknek nemzetközi stábot és neves angol rendezőt ígértek, amikor megkeresték őket, de egyelőre neveket itt sem lehet tudni.

Fő az időzítés

A film finanszírozásáról és bemutatásáról sem állnak rendelkezésre hivatalos információk. A Nemzeti Filmintézet még februárban közölte lapunkkal, hogy nincs őszödi beszéd témájú filmterv, sem forgatókönyv az általuk támogatott filmek között, az MTVA pedig a hivatalos megkeresésünkre ugyan nem válaszolt, de az állami média egy későbbi pikírt közleményben utalt rá, hogy nincs köze ilyen filmhez.

Kapcsolódó
Nem az MTVA forgat filmet az őszödi beszédről
Az állami médiának semmi köze a Gyurcsány-filmhez.

Ezt támasztja alá, hogy a Filmiroda nyilvántartása alapján közvetlen állami támogatást nem vesz igénybe a gyártó, ám közvetett támogatásként – vagyis társasági adókedvezmény formájában – lehívhatja a költségvetés 30 százalékát (a 800 milliós tervezett költségvetés esetében ez 240 millió forintot jelent).

Egyelőre azt is homály fedi, hogy mikor és hol lesz a premier, de iparági berkekben egy ideje kering az a feltételezés, hogy a nagy titkolózás övezte filmet a 2022-es országgyűlési választás előtt tervezik bemutatni. Egy ilyen időzítés esetén jó eséllyel menthetetlenül átpolitizálódna a film, hiszen nehéz lenne elválasztani a Gyurcsány Ferenc és a baloldal démonizálására épülő, jelenleg is zajló kormányzati kampánytól. Elképzelhető olyan eshetőség is, hogy nem moziban, hanem egy kereskedelmi csatornán, mondjuk a kormányzati üzenetekre előszeretettel rákapcsolódó TV2-n mutatják be a filmet, ahol várhatóan jóval többen is látnák, mint a köztévén. A csatornát megkerestük kérdéseinkkel, hogy részt vesz-e efféle finanszírozásában, tervezi-e bemutatni a filmet, és ha igen, mikor. Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz, de amint kapunk, természetesen azt is közöljük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik