Kultúra

Újra lezárták a Notre-Dame előtti teret ólomszennyezés veszélye miatt

THÉO SAFFROY / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP
THÉO SAFFROY / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Ólomszennyezés veszélye miatt újra le kellett zárni a párizsi Notre-Dame katedrális előtti teret, miután a mérések ismét magas ólomkoncentrációra utalnak – közölte kedden a párizsi rendőrség. Két évvel ezelőtt tűzvész pusztított a 13. században épült műemlékben, melynek teteje és huszártornya mintegy 300 tonna ólmot tartalmazott. Az ólom legnagyobb része elolvadt a tűzben, jelentős része azonban a levegőbe került.

A szennyezés miatt a hatóságok az alapos és kiterjedt takarítás idején több területet, még iskolákat is lezártak. A tűz után néhány héttel újra megnyitották a teret, de állandó ólomszintmérést ígértek.

A legfrissebb tesztek eredménye azt mutatta, hogy a tér egyes pontjain az ólompor koncentrációja magasabb, mint a Párizsban normális szint

– közölte a rendőrség.

Noha 2019. április 15-e éjszakáján a torony és a tető nagy része beomlott, a tűzoltók munkája megmentette a középkori épületet. Az ólomszennyezés veszélye azonban hátráltatta a takarítást és a gótikus műemlék helyreállítását, melynek megnyitását Emmanuel Macron elnök 2024 nyarára tervezi.

Kapcsolódó
Ólommérgezést kapott egy iskolás a Notre-Dame közelében
Azt még nem állapították meg, hogy a szervezetében lévő ólom a tűzvészből származik-e.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik