Nagyvilág

Ólommérgezést kapott egy iskolás a Notre-Dame közelében

Azt még nem állapították meg, hogy a szervezetében lévő ólom a tűzvészből származik-e.

Ólommérgezést kaphatott egy fiú a párizsi Notre-Dame-székesegyházban áprilisban kitört tűzvész után. A párizsi egészségügyi hatóságok szerdai közlése szerint a fiú állapotát folyamatosan ellenőrzik.

A múlt héten megvizsgált gyereknek nem kell gyógykezelésen részt vennie. Egyelőre azt igyekeznek megállapítani, hogy a szervezetében lévő ólom az április 15-i tűzből vagy más forrásból származik-e. Egyedül az ő szervezetében haladta meg a vér ólomtartalma a literenként 50 mikrogrammot, azt a határértéket, amelyet már kötelező jelenteni a hatóságok felé.

A fiú iskolája a katedrális közelében helyezkedik el. Júliusban be is zárták az intézményt a területén mért magas ólomszint miatt.

Párizsban 162 gyerek esetében vizsgálták meg az ólomszintet, miután a tűzben megolvadt a több száz éves katedrális tetőszerkezete és tornya, amelyek több száz tonna ólmot tartalmaztak. Közülük tizenhatról a vérteszt megállapította, hogy vérükben a kockázatot jelző 50 mikrogrammos határához közelít az ólom szintje.

Az első körben megvizsgált 82 gyermek között is találtak egyet, akinek vérében az ólomszint meghaladta a 50 mikrogrammos határértéket, de róla kiderült, hogy a megemelkedett ólomszint nem a tűzvésszel, hanem a lakásuk erkélyének ólomtartalmával áll összefüggésben.

Júniusban a hatóságok a Notre-Dame közelében élő hét év alatti gyermekeknek és a várandós nőknek javasolták elsősorban a vértesztet, mivel ők különösen érzékenyek az ólommérgezésből és az ólomnak való kitettségből eredő egészségügyi problémákra.

Július közepén felfüggesztették a székesegyház helyreállítási munkáit a munkások egészségére veszélyt jelentő, nem megfelelően kezelt ólomszennyezettség miatt.

A munkavédelmi felügyelet jelentése szerint a helyreállításon dolgozó munkások egészségre káros mértékű ólomszennyezésnek lehetnek kitéve, és az ezzel kapcsolatos munkavédelmi szabályokat nem tartották be. Michel Cadot prefektus arra kérte a kulturális ügyek regionális igazgatóságát, hogy a helyszínen állítsa le a munkát, amíg nem biztosítják a dolgozók védelme érdekében az ólomszennyezés mérését és fel nem készítik őket megfelelően a munkavédelmi szabályok betartására.

A Mediapart francia oknyomozó portál július elején arról számolt be, hogy a tűzvészt követően az ólomszint egészségügyi határértékének 400-700-szorosát mérték a katedrális környékén a talajban. A portál azzal vádolta a párizsi hatóságokat, hogy leplezni akarják a problémát, de az egészségügyi illetékesek ezt cáfolták. (MTI, fotó: Europress – Lionel BONAVENTURE / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik