Kultúra

Új kiadóhoz került a szexuális zaklatással vádolt író Philip Roth-életrajza

Wikipedia / David Shankbone
Wikipedia / David Shankbone

Új kiadóhoz kerüllt Philip Roth életrajzi könyve, melynek forgalmazásáról azután állt el a WW Norton kiadó, miután a szerző, Blake Bailey ellen többen is zaklatási vádakat fogalmaztak meg, írja a Guardian. A kiadó annak ellenére döntött úgy, hogy megszakítja a kapcsolatot Bailey-vel, hogy régóta dolgoztak együtt vele, az ő saját memoárját is itt adták ki.

A könyv áprilisban jelent meg az Egyesült Államokban, de ezzel egy időben több cikk is megjelent, miszerint a kilencvenes években a New Orleansban általános iskolai tanárként dolgozó Bailey szexuálisan zaklatta tizenéves diákjait. Két diákja azzal is megvádolta, hogy szexuálisan zaklatta őket, egy harmadik vádlója pedig egy kiadói dolgozó volt. Egy héttel később üynöksége, a Story Factory a vádak hatására egyből szakított a szerzővel, ahogy a WW Norton is tett, és elállt a könyv forgalmazásától.

Kapcsolódó
Szexuális zaklatással vádolják a Philip Roth-életrajz íróját, a kiadó ejti a könyvet
Blake Bailey ellen többen is zaklatási vádakat fogalmaztak meg, a kiadó elállt a könyv megjelentetésétől.

Ugyanakkor – ahogy arról korábban már beszámoltunk – a WW Norton kiadót nem érhette teljes meglepetésként a mostani ügy, hiszen elismerték, hogy 2018-ban már megkereste őket egy nő, aki azt állította, hogy Bailey három évvel korábban zaklatta őt. A kiadó azonban nem válaszolt a nőnek, hanem továbbította a levelét Bailey-nek. Azóta azonban fény derült a 2018-as levél írójának kilétére: az illető, Valentina Rice, a Bloomsbury kiadóvállalat sales és marketing alelnöke a New York Times-nak nyilatkozott arról, hogy annak idején ő írta a levelet a kiadónak.

A könyv végül a Skyhorse Publishinghoz került, melyet a héten ebook és hangoskönyv formájában, június 15-én pedig papírkötésben adnak ki. Itt adták ki nemrég Woody Allen Apropó nélkül című című könyvét is, miután Hachette hasonló okok miatt szakított vele.

Bailey korábban tagadta az ellene felhozott vádakat, ügyvédje, Billy Gibbens hamis vádak alapján hozott drasztikus lépésnek minősítette a WW Norton döntését, és kiemelte, hogy a kötet európai kiadói, szerinte bölcsen tartózkodtak a hasonló elhamarkodott döntésektől, így ott még kapható a könyv.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik