Kultúra ismeretlen budapest

Egyházi tulajdonú oktatóközponttá és nővérszállóvá változik az egykori Budagyöngye Kórház

Varga Mihály / Facebook
Varga Mihály / Facebook
A 2007 óta üresen álló százéves ingatlanegyüttes így biztosan megmenekül a további pusztulástól.

Az elmúlt hónapokban meglepő módon egymás után több, rég elhagyatott kórházépület felújításáról röppentek fel hírek: decemberben a Lipótmezőként elhíresült OPNI elit bentlakásos iskolává válása vált biztossá, április közepén pedig egy veszprémi kórházról derült ki, hogya a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa-projekt keretien belül telik meg újra élettel.

A legújabb hasonló projektről Varga Mihály pénzügyminiszter saját Facebook-oldalán számolt be:

A II. és III. kerület országgyűlési képviselőjeként is működő politikus a tizennégy éve üresen álló egykori Budagyöngye Kórház nővérszállóvá és oktatóközponttá való átalakításáról szóló posztjából túl sok részlet nem derült ki, a Tárogató út 84-90. szám alatti, 1920-ban az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció anyaházaként született (a harmincas évektől nővérképzőnek is otthont adó) épületek, illetve az 1975-ben megvalósult bővítések felúíjtása egyértelműen létkérdés.

A rendek 1950-es feloszlatása után, a Rákosi-érában a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) pártiskolájaként, majd Kádár János hatalomra kerülése után az épületek előbb Gyermek-tüdőgyógyintézetként, illetve iskolaként működtek, majd a Megyei Tüdőgyógyintézet nevet vették fel.

Az 1975-ös év fordulópont volt a terület életében, hiszen az új belgyógyászati osztály megjelenésével egyidőben az intézet elveszítette függetlenségét: a Rókus (Semmelweis) Kórház egyik egységévé vált. A következő tíz évet ebben a státuszban töltött intézmény 1985-ben Pest Megyei Tanács Budagyögye Kórháza néven újra önállósodott, így sorsa ideális esetben akár hosszú évtizedekre rendeződhetett volna.

Nem így történt, hiszen a rendszerváltás itt is mindent gyökeresen megváltoztatott: 1995-ben előbb a tüdőosztályt szüntették meg (helyét egy krónikus belgyógyászati részleg vette át), két évvel később pedig újra a Rókushoz csatolták.

2007-ben a Tárogató út menti, 14 ezer négyzetméteren nyújtózó ingatlant kiürítették, rossz állapota miatt (ezt jól mutatják a Városi Gorillák 2016-ban, illetve 2018-ban készített fotói) eladását azonban nem koronázta siker, pedig akkori tulajdonosa, a Pest Megyei Önkormányzat számos alkalommal is megpróbált túladni rajta.

Az ingatlanbecslők szerint egymilliárd forint értékű épületegyüttes sorsa végül 2019 novemberében kezdett rendeződni: a főváros történelmi egyházak által irányított kórházai – a Budapesti Szent Ferenc Kórház, a Betegápoló Irgalmasrend Kórházai, a Bethesda Gyermekkórház, illetve a Mazsihisz Szeretetkórház –, illetve a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke közös szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy az egy évvel korábban alapított Egyházi Kórházak Egyesülése (EKE) bevonásával

közösen indítanak egészségügyi szakképzést az épületekben,

aminek koncepcióját a szegedi Gál Ferenc Főiskola alakítja majd ki.

A tervekről azóta semmit sem lehetett hallani, Varga Mihály bejelentésével azonban biztossá vált, hogy az álom rövidesen valósággá válik.

Az évi 200-220 nővér, illetve egészségügyi szakasszisztens képzését lehetővé tevő intézmény megvalósításáról szóló szándéknyilatkozat aláírásakor Toldy-Schedel Emil, az EKE elnöke – és egyben a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója – így fogalmazott:

a jelenleg működő egyházi kórházak vezetői és fenntartói látják, hogy folyamatosan csökken a betegágy mellett dolgozók száma, és tudják, hogy ennek megállításához nem elég iskolát létrehozni, hanem a diákok odaáramlását is biztosítani kell. Azt gondolják, hogy az egyházi általános és középiskolákban szerte az országban sok olyan diák tanul, akiknek karrierlehetőség Budapestre kerülni. A diákoknak a képzés ideje alatt és azt követően szállást biztosítanának,

sőt, hozzátette:

a Tárogató úti telek alkalmas arra is, hogy apartmanokat alakítsanak ki rajta, ahol a képzés utáni 3-5 évben lakhatnak a fiatalok.

A munkálatok jelenleg még csak a felújítási és tervezési fázisnál tartanak, így az első képzések a két éve bejelentett időponttal ellentétben 2021 szeptemberében biztosan nem indulhatnak meg a területen.

A jelenlegi tervek szerint a kivitelezés legkorábban 2022 elején kezdődhet meg, így az első hallgatók ideális esetben 2024-ben léphetik majd át a kaput.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik