Kultúra

Bajban van a Thealter Fesztivált szervező MASZK Egyesület

Facebook / THEALTER
Facebook / THEALTER

A szőnyeg szélére került a szegedi Régi Zsinagógát befogadószínházként működtető és a TTHEALTER fesztivált is szervező MASZK Egyesület. A THEALTER Facebook-oldalán is közzétett posztban azt írják, az egyesület idén nem kapott támogatást az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő szakminisztériumától.

Az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást Egyesületünk, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált. Jelentős szakmai múlttal, fesztiválunk és koprodukciós előadásaink révén számtalan szakmai elismeréssel rendelkező E–gyesületünk 1995 óta mindig sikerrel pályázott a működési keretre. Míg 2019-ben még 21,5 millió, tavaly, a Budapestre és vidékre osztott új rendszerben már csak 7 millió forintot ítélték oda számunkra, így nem csak a pandémia okozta nehézségekkel küzdöttünk meg tavaly

– áll a közleményben.

Az idei évre vonatkozó, 2021. április 30-én nyilvánosságra hozott döntési listán nulla forint támogatási összeg szerepel az egyesület neve mellett, a döntés értelmében a MASZK pályázatát 100 pontból 36 pontra értékelte a bíráló kuratórium – 51 ponttól lehet kapni támogatást. Az egyesület elmondása szerint azonban az nem derül ki, hogy az elért összpontszám hogyan alakult ki, vagyis nem tudják hogy a pályázati kiírásban szereplő öt értékelési terület közül melyiken hogyan teljesítettek a kuratórium szerint.

A döntési listán ezúttal sem szerepel az egyes pályázatokra vonatkozó indoklás, és idén elmaradt a kategória egészére vonatkozó kuratóriumi összefoglaló is – így ez sem nyújt támpontot számunkra.

Hozzáteszik, érthetetlen számukra az is, hogyan szerepelhet a „professzionális színházművészeti vagy táncművészeti előadó-művészeti szervezetek” számára kiírt pályázat döntési listáján nyertesként olyan szervezet például, „amely a bírósági nyilvántartás szerint 2018 januárjában alakult át kosárlabda klubból hagyományőrző egyesületté, és amelynek cél szerinti besorolása „sporttevékenység (pl. fizikai, szellemi és technikai sport, diáksport, sportélet)” vagy olyan szervezet, amely nem teljesítette a küszöbkritériumokat – azaz nincs „működő, naprakész és – minimálisan egy évadot magában foglaló – archívumot is tartalmazó honlapja”, amelyen közzéteszi a működésére vonatkozó adatokat (beszámolók, jegybevétel stb.), holott a pályázati kiírás szerint „Amennyiben a küszöbkritériumokként megfogalmazott feltételek mindegyike maradéktalanul nem teljesül, úgy a kuratórium a pályázatot érdemben tovább nem vizsgálja és szakmailag érvénytelennek minősíti.”

Az értékeléssel kapcsolatos kérdéseinket azonban nem tehetjük fel a kurátoroknak, hiszen a kuratóriumról csak annyi tudható, hogy 5 tagját a Színházművészeti Bizottság és a Táncművészeti Bizottság*** kérte fel, és hogy a beérkező pályázatokat „saját szakmai tapasztalatuk, szakmai tanácsadók beszámolói, személyes konzultációk, videó dokumentációk és a benyújtott pályázati anyagban szereplő információk alapján, a pályázati kiírásban megadott szempontrendszer szerint bírálják el.”

– írják.

A döntési listákból az is kiderül, hogy a többi szegedi alternatív színtársulat közül a Melanoia Színház sem kapott támogatást, míg a Szegedi Kortárs Balett, a Szegedi Pinceszínház és a Szegedi Focus Műhely igen.

A szőnyeg szélén Egyesületünk

A szőnyeg szélén nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a…

Közzétette: THEALTER – 2021. május 4., kedd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik