Kultúra

Megjelent Nemere István 750. könyve

Czimbal Gyula / MTI
Czimbal Gyula / MTI
Elképesztő tempót diktál.

A regényírás nem teljesítménysport, de ha az volna, Nemere Istvánnak jó esélye lenne a világbajnoki címre. A szerzőnek ugyanis megjelent a 750. könyve, szinte napra pontosan három évvel azután, hogy hírt adtunk a 700-as álomhatár átlépéséről. Ez, akárhogyis számoljuk, átlagosan több mint egy könyvet jelent havi szinten 2018 májusa óta. Az OTS-hez eljuttatott közlemény szerint a szerző ugyan nem szereti, ha csak könyvei mennyiségéről és nem azok tartalmáról beszélnek, „de ez jeles alkalom arra, hogy értékeljék azt a rengeteg munkát, amit az író eddigi műveibe fektetett”. A 750. könyv címe Velence titkai az író kedvenc városának múltjáról és jelenéről árul el olyan titkokat, amelyeket kevesen ismernek.

Nemere István 1944-ben született Pécsett, 1974-ben jelent meg első könyve A rémület irányítószáma címmel, amelyet aztán egyre több követett. Kezdetben saját nevén publikált ifjúsági írásokat, de később főleg sci-fi regényekkel jelentkezett. Ezenkívül írt még krimiket, kaland- és később társadalom-lélektani regényeket is. A Wikipédia szerint 1981 óta nem volt év, amikor ne jelentek volna meg Nemere-könyvek.

A rejtélyes jelenségekkel, a történelem titkaival és az emberi képességekkel kapcsolatos paratudományos könyvei ellentmondásos visszhangra találtak, de ismertté tették a nevét. Később egyre gyakrabban írt írói álnevek alatt, olykor még női néven is. Évente átlagosan több mint egy tucat könyvvel jelentkezik.

Nemere István pár évvel ezelőtt úgy fogalmazott:

Addig élek, ameddig írok, és addig írok, amíg élek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik